Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

ΣΕΠΕ: Καταγγελίες για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε 142 επιχειρήσεις


Την πρώτη μέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, το ΣΕΠΕ δέχτηκε 866 καταγγελίες που αφορούν 142 επιχειρήσεις για μη καταβολή του δώρου και ήδη για 17 εργοδότες κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει ότι πέρυσι για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, είχαν γίνει συνολικά 7.294 καταγγελίες που αφορούσαν 1.450 επιχειρήσεις. Βεβαίως οι καταγγελίες θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που αναγκάζονται να καταβάλουν το δώρο για να μην οδηγηθούν στο αυτόφωρο αλλά για να ισοσκελίσουν τις «απώλειες» επιλέγουν ως λύση την πολύμηνη καθυστέρηση των μισθών.

Δεν είναι λίγοι όσοι οφείλουν από πέρυσι το 13ο μισθό παρότι οι καταγγελίες για μη καταβολή του δώρου κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα τα δύο τελευταία χρόνια.

Έρμαια των μνημονίων που έχουν νομιμοποιήσει κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, οι εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν τον εργοδότη τους στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ή στα αστυνομικά τμήματα αποδεχόμενοι τη μοίρα τους για να μη βιώσουν τον εφιάλτη της ανεργίας.

Μια άλλη μεγάλη κατηγορία εργοδοτών επιλέγει σε μόνιμη βάση την πληρωμή με «έναντι» τόσο του μισθού όσο και του δώρου. Χιλιάδες εργαζόμενοι ανταπεξέρχονται στις απολύτως αναγκαίες υποχρεώσεις τους με τα λίγα « έναντι» 200- 300 ευρώ που δίνουν οι εργοδότες, χωρίς να διεκδικούν με αγωγή τα δεδουλευμένα, ελπίζοντας να διατηρήσουν τουλάχιστον την εργασία τους και την ασφάλισή τους.

zougla.gr