Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ίχνη "Τσέρνομπιλ" στην ατμόσφαιρα από τα ξύλα που καίμε στο τζάκι



Μικροποσότητες ραδιενεργού Καισίου εντόπισαν ερευνητές στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, οι οποίες αποδίδονται στην «κληρονομιά» που άφησε στα δάση το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, καθώς τα δέντρα καταλήγουν ως ξυλεία στο τζάκι.
«Δεν είναι καθόλου παράξενα τα αποτελέσματα των μετρήσεων, γιατί τα ξύλα που καίμε στα σπίτια μας προέρχονται από δάση, που έχουν ακόμη επιβάρυνση από το ραδιενεργό Καίσιο του ατυχήματος του 1986», επισημαίνει ο καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου, εξηγώντας ότι η ζωή του «Καισίου 137» ξεπερνά τα 30 χρόνια.

Οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης δεν είναι ανησυχητικές, αν και όπως διευκρινίζει στο newpost η επικεφαλής Φυσικός της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Μεταξία Μανωλοπούλου, «οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη, όπου δεν υπάρχουν νοικοκυριά και δεν γίνεται εκτενής καύση ξύλου. Σε περιοχές σε απόσταση 5-10 χιλιομέτρων, π.χ. στην Άνω Πόλη, όπου υπάρχουν πολλές νέες κατοικίες που διαθέτουν τζάκια, πιθανότατα οι ενδείξεις θα είναι μεγαλύτερες».

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι ακόμη και οι αυξημένες ποσότητες των αστικών περιοχών με τα τζάκια, θα είναι αρκετά κάτω οποιαδήποτε ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Έλεγχοι στην ξυλεία Βουλγαρίας

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες και για την θεωρητικά πιο επικίνδυνη ξυλεία της Βουλγαρίας, λόγω μεγαλύτερης εγγύτητας στο Τσέρνομπιλ.

«Έλεγχοι εξακολουθούν να γίνονται και στα εισαγόμενα και στα ελληνικά ξύλα, από τα εξειδικευμένα πανεπιστημιακά εργαστήρια, αλλά και τον Δημόκριτο», τονίζει ο κ. Παπαστεφάνου, αν και παραδόξως «δείχνουν» λιγότερο ραδιενεργό Καίσιο.

Η αιτία για την μεγαλύτερη επιβάρυνση των ελληνικών δασών (και άρα των καυσόξυλων) αποδίδει η κα. Μανωλοπούλου στην βροχόπτωση: «Την περίοδο του ατυχήματος, επειδή ήταν Άνοιξη, είχε βροχές μόνο τοπικές. Έτυχε και στην χώρα μας έβρεξε, με αποτέλεσμα το ραδιενεργό στοιχείο που ήρθε μέσω του νέφους, να απορροφηθεί από το έδαφος και τα δέντρα ορισμένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Στην Βουλγαρία, παρά τη μικρότερη απόσταση, δεν είχε βρέξει, άρα η απορρόφηση ήταν μικρότερη. Γι’ αυτό στους ελέγχους εντοπίζουμε μικρότερες συγκεντρώσεις Καισίου στην βουλγαρική ξυλεία».

Προσοχή στην στάχτη του τζακιού


Με την καύση της ξυλείας, ένα μέρος του Καισίου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, αλλά το μεγαλύτερο παραμένει στην στάχτη της εστίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στην διαχείρισή της.

Συγκεκριμένα, κατά τον καθαρισμό των τζακιών, οι κάτοχοι θα πρέπει να προσέχουν να μη σηκώνουν σκόνη, την οποία θα εισπνεύσουν, ενώ επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν η στάχτη καταλήξει στα σκουπίδια ή σε χώμα, λόγω των μικρών συγκεντρώσεων του Καισίου.

briefingnews