Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ενα λεωφορείο με συνοδεία περιπολικού αναλαμβάνει να μεταφέρει τους μετανάστες από τις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας στην Ομόνοια.


Με λεωφορεία και συνοδεία περιπολικού μεταφέρονται σταδιακά στην Ομόνοια και αφήνονται ελεύθεροι αφού έχουν εφοδιαστεί με ειδικό έγγραφο προκειμένου να κυκλοφορούν νόμιμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας το σχέδιο για την απελευθέρωση μεταναστών και το σφράγισμα του κέντρου κράτησης της Αμυγδαλέζας. Καθημερινά περίπου 30 αλλοδαποί, αφού περάσουν από την ειδική επιτροπή εξέτασης, λαμβάνουν ένα ειδικό έγγραφο προκειμένου να κινούνται νόμιμα και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι. Ενα λεωφορείο με συνοδεία περιπολικού αναλαμβάνει να μεταφέρει τους μετανάστες από τις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας στην Ομόνοια.

Εκεί οι ελεύθεροι πλέον αλλοδαποί αποβιβάζονται και χάνονται στα στενά του κέντρου, καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν στα μέρη όπου συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Μετά από δέκα, δώδεκα ή και δεκαοκτώ μήνες κράτησης στο κέντρο της Αμυγδαλέζας, κανένας από τους μετανάστες δεν έχει δικό του σπίτι και έτσι κάποιοι αναζητούν στέγη σε οικίες συγγενών, ενώ άλλοι ακόμη και σε καταλύματα που τους είχαν παραχωρήσει οι πρώην εργοδότες τους. Οσοι φυσικά ζούσαν μόνοι τους ή δεν είχαν εργασία δείχνουν απελπισμένοι και χαμένοι αναζητώντας μια ελπίδα σε ομοεθνείς τους για τις πρώτες ημέρες φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, σκοπός είναι μέσα σε λιγότερες από 100 ημέρες να αδειάσει και να μπει λουκέτο στην Αμυγδαλέζα, αφού, όπως δήλωσε ο κ. Γιάννης Πανούσης, δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας. Από τους περίπου 1.500 κρατούμενους, οι 500 είναι στο κρατητήριο της Αμυγδαλέζας πάνω από έξι μήνες, οι 60 είναι ανήλικοι, οι 200 έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου αλλά δεν έχουν πάρει απάντηση και περίπου 100 φέρονται να αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες. Οπως είχε δηλώσει σε διαδικτυακή εφημερίδα, ο κ. Πανούσης, «αυτούς τους ανθρώπους θα τους βλέπει ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, θα εφοδιάζονται με διάφορα φυλλάδια για να ξέρουν πού θα πάνε και τι θα κάνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μαζευτούν όλοι μαζί στην Ομόνοια, διότι θα υπάρχει μια εποπτευόμενη ελευθερία, ούτε τα παιδιά θα κινούνται στους δρόμους».
http://www.makeleio.gr/