Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Αγρότες: Γιατί να υπάρχει οφειλέτης, όταν δεν υπάρχει δανειστής;


Μεγάλη απάτη στήνουν οι τραπεζίτες δυστυχώς μέσω της κυβέρνησης σε βάρος των υπερχρεωμένων αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων καθώς επιχειρούν να τους αναγκάσουν να προχωρήσοιυν στην αναγνώριση οφειλής σε μια τράπεζα που δεν υφίσταται, την Αγροτική, για να έχουν δικαίωμα να κατασχέσουν την περιουσία τους.

Αυτά προκύπτουν από τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στην Ημερησία. Ο κ. Αποστόλου εμπλέκει τα κόκκινα δάνεια των αγροτών με τα ευρωπαϊκά πρόστιμα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ελλάδας για κακοδιαχείριση αγροτικών κοινοτικών κονδυλίων, και θα πληρωθούν μέσα στην πενταετία. Τί σχέση έχουν τα δάνεια που έλαβαν οι αγρότες με την κακοδιαχείριση των αγροτικών κονδυλίων ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Για την κυβέρνηση, ωστόσο, υπάρχει σύνδεση.
Να τα πληρώσουν, όχι αυτοί που τα κακοδιαχειρίστηκαν, αλλά οι αγρότες οφειλέτες σε τράπεζες.
Ομως, η Αγροτική δεν υπάρχει, επομένως δεν υπάρχει δανειστής! Επομένως, γιατί να υπάρχει οφειλέτης από τη στιγμή που δεν υπάρχει δανειστής;
Το κακό τμήμα της Αγροτικής απορροφήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας και τα δάνεια δεν διαγράφηκαν αλλά αντίθετα μεταφέρθηκαν στο κράτος που όμως δεν μπορεί να εκδώσει διαταγές πληρωμής, δηλαδή να προχωρήσει σε κατασχέσεις, από τη στιγμή που οι αγρότες δεν έχουν αναγνωρίσει τις οφειλές τους.
Το κράτος αντί να εντοπίσει και να κυνηγήσει αυτούς που διασπάθισαν τα κοινοτικά κονδύλια, επιχειρεί να αρπάξει ότι μπορεί από τους υπερχρεωμένους αγρότες
Τη στιγμή που δεν υπάρχει δανειστής γιατί δεν υπάρχει οφειλέτης
Για ποιο λόγο ταυτίζουν τα εσωτερικά χρέη των αγροτών με τα κονδύλια που τα κακοδιαχειρίστηκαν οι ιθύνοντες για την αγροτική ανάπτυξη
Η αναγνώριση οφειλής σημαίνει κατάσχεση περιουσίας των υπερχρεωμένων αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι αγρότες που κράτος και τράπεζες τους καλούν για να διευθετήσουν τα χρέη που όφειλαν στην Αγροτική Τράπεζα.
Θα ισχύσει αυτό που δήλωσε στην Ημερησία ο αναπληρωτής υπουργός περί δρομολόγησης διαγραφής χρεών, θα παταχθούν άμεσα οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι υπερτιμολογήσεις, οι ενδοομιλικές συναλλαγές και τα καρτέλ; Μήπως αυτοί όλοι δεν ευθύνονται ως ένα βαθμό και για την κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και για τη γεωργία;
Μήπως άλλωστε, αυτό δεν ισχύει μέχρι και σήμερα για τα κοινοτικά κονδύλια. Οτι δηλαδή, το κονδύλιο καταλήγει πετσοκομμένο σε αυτόν που το δικαιούται διότι μεσολαβούν διάφορα κοράκια σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες που βάζουν το μερτικό τους στην τσέπη τους;
Θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες το «πακέτο Χατζηγάκη» και τα «δάνεια Κοντού» πέρα από τα κόκκινα δάνεια που στην ουσία δεν υφίστανται από τη στιγμή που δεν υπάρχει πιστωτής;
Τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια της «κακής» ΑΤΕ εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 950 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης δίνει για το θέμα την εξής απάντηση: «Υπάρχουν τα δάνεια των μεμονωμένων αγροτών, αλλά και των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Πρόθεσή μας είναι να προβούμε σε διαγραφή χρεών, ανάλογη με αυτή της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια. Και στις δύο περιπτώσεις η προσέγγιση θα έχει ως βασική παράμετρο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων».
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος αναζήτησε επανειλλημενα κάποιον αρμόδιο στην Τράπεζα της Ελλάδας για να ενημερωθεί για το τί μέλλει γενέσθαι για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών. Ποιος τα έχει αναλάβει και τί πράττει; Δεν έλαβε απάντηση ακόμη..
Αντίθετα, διαφαίνεται ότι η επίσημη Πολιτεία επιχειρεί να αναγκάσει αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς να αναγνωρίσουν τη βεβαίωση οφειλής για να προχωρήσουν στη συνέχεια είτε σε ρύθμιση των δανείων -προς όφελος των τραπεζών- είτε σε δημεύσεις περιουσιών.
Τίποτα από τα δύο δεν είναι προς το συμφέρον του λαού. Ο στραγγαλισμός του εισοδήματος των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων κινείται στην κατεύθυνση του γενικότερου οικονομικού στραγγαλισμού του ελληνικού λαού μέσω της υπερχρέωσης και της υπερφορολόγησης. Οσο η κατάσταση διαιωνίζεται, οι τιμές της ντομάτας στα ράφια των σούπερμαρκετ θα παραμένουν πιο υψηλές ακόμη κι από εκείνες σε σούπερμαρκετ στη Γερμανία κι ας παράχθηκε η ντομάτα σε ένα χωράφι που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από το σούπερμαρκετ.