Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Δημήτρης Αναγνωστάκης: «Επιστρέφει ο Αστυνομικός της Γειτονιάς»

Δείτε την συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
Δημήτρης Αναγνωστάκης: «Επιστρέφει ο Αστυνομικός της Γειτονιάς» - Δείτε την συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΗΜΑ FM ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ» ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ (20-03-2015).

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, πάμε στον κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Καλό μεσημέρι, κύριε Αναγνωστάκη.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: Καλό μεσημέρι κ. Παπαπαναγιώτου σε εσάς, στον κ. Παπαστάθη και στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά. Εγκαινιάζεται, μάλλον υλοποιείται μια από τις αρχικές δεσμεύσεις του κ. Πανούση για τον αστυνομικό της γειτονιάς. Ξεκινάτε πιλοτικά από 22 γειτονιές σε 4 περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και θα το αξιολογήσετε πότε για να δείτε αν θα επεκταθεί. ...
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας: Είναι όπως ακριβώς το περιγράφετε. H Κυβέρνηση, μέσω των δύο Υπουργών του κυρίου Βούτση και του κυρίου Πανούση, είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στις προγραμματικές της δηλώσεις. Αυτές είναι σε πλήρη εξέλιξη και με προτεραιότητα από την πλευρά του Υπουργείου μας η επαναφορά του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Είναι ένας θεσμός, στον οποίο πιστεύουμε και βέβαια πολύ εύστοχα παρατηρήσατε ότι δεν είναι καινοτομία μας. Είναι ένας θεσμός ο οποίος είχε λειτουργήσει, δυστυχώς αφέθηκε στο έλεος του θεού, με αποτέλεσμα να μην αποδώσει τα προσδοκώμενα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά ο θεσμός θα αξιολογηθεί και θα υπάρχει η γενίκευσή του σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον διορθωθούν πιθανές αδυναμίες, και ίσως αστοχίες του.

Δημοσιογράφος: Ο στόχος, ποιος είναι κ. Αναγνωστάκη;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: Ο βασικός στόχος κ. Παπαπαναγιώτου είναι πρώτον να εμπεδωθεί ένα κλίμα ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη και το δεύτερο, που είναι και το βασικότερο για εμάς, είναι η κοινωνική συμφιλίωση της Ελληνικής Αστυνομίας με την κοινωνία. Θέλουμε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας ο Αστυνόμος της Γειτονιάς, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί και αποτρεπτικά αλλά και, αν θέλετε, σε πολλές περιπτώσεις να λύνει προβλήματα στην γέννησή τους. Να εγκαινιάσουμε, με λίγα λόγια, και επιτρέψτε μου να το ολοκληρώσω, αυτό που λέμε η αρχή της εγγύτητας, δηλαδή το πλησιέστερο κέντρο λήψης απόφασης στον πολίτη, να είναι αυτός που θα καθοδηγεί και θα διευκολύνει τον πολίτη στην καθημερινότητά του.

Δημοσιογράφος: Επειδή καταλαβαίνω ότι δεν θα είναι ο τυπικός αστυνομικός που ξέρουμε, θα κάνει και κάποια άλλα πράγματα. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς, μπορεί ο άνθρωπος που είναι στη γειτονιά και έχει τον αστυνομικό εκεί, να λύσει μέσω αυτού;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: Βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, πέρα από τον να τον δει ο κλέφτης και να μην μπει ή αν δει τον κλέφτη να βγαίνει να τον πιάσει, κλπ, τι άλλο;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας: Είναι πολύ εύλογο το ερώτημα σας. Επαναλαμβάνω θέλουμε να δομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης, δηλαδή, να το πω έτσι πολύ απλά, ο κάτοικος, ο μικροελευθεροεπαγγελματίας να έχει δίπλα του τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, που όπως πολύ εύστοχα παρατηρήσατε, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, όμως θα είναι εκεί για να του δώσει λύση, στο πρόβλημα ακόμα και της έκδοσης μίας άδειας, να τον κατευθύνει για να λύσει το πρόβλημα που έχει να κάνει ακόμα και με συναρμόδιες υπηρεσίες του δικού μας Υπουργείου. Θα παίξει ένα ρόλο δηλαδή περισσότερο πληροφόρησης, καθοδήγησης και σε ένα βαθμό επίλυσης μικρών προβλημάτων.

Δημοσιογράφος: Πολύ ωραία. Υπάρχει και στο εξωτερικό αυτό. Όταν ρωτάς έναν αστυνομικό στο εξωτερικό, θεωρεί υποχρέωση του να σε εξυπηρετήσει στο βαθμό που μπορεί.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας: Κύριε Παπαστάθη αυτός είναι ο στόχος. Είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Βέβαια όπως πολύ σωστά είπατε δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δημοσιογράφος: Σε ευρωπαϊκές χώρες βέβαια, έτσι;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: Ναι εντάξει, έχουμε, το αντιλαμβάνεστε και εσείς, πάρα πολλές καθυστερήσεις σε πολλούς τομείς αλλά η βασική κατεύθυνση που έχουμε πάρει, τόσο από τον κύριο Βούτση όσο και από τον κ. Πανούση, στα πλαίσια της νέας κυβερνητικής πολιτικής είναι να τολμήσουμε και να κάνουμε πράγματα, τα οποία νομίζω ότι μπορούμε, γιατί υπάρχει και η διάθεση και η πολιτική βούληση.

Δημοσιογράφος: Πάμε σε κάτι που καίει πάρα πολύ κόσμο, κύριε Γενικέ;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας: Παρακαλώ.

Δημοσιογράφος: Και το συζητούσαμε εδώ με συναδέλφους που έχουν συγγενείς τους, που μέρα μεσημέρι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ληστές σε γειτονιές της Αθήνας. Αυτό το φαινόμενο που έχουμε, την έξαρση δηλαδή των εισβολών σε σπίτια, με ηλικιωμένους ανθρώπους να βρίσκονται αντιμέτωποι με κακοποιούς. Έχετε μετρήσει πόσο θα μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε μέσα από αυτό το θεσμό; Δηλαδή, υπάρχει τρόπος να βοηθήσει ο αστυνομικός της γειτονιάς να μην έχουμε αυτή τη συνέχιση του φαινομένου που βλέπουμε τα χρόνια της κρίσης ;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: Σε ένα βαθμό θα παίξει το ρόλο του, αλλά σε αυτή την φάση που μιλάμε δε μπορώ να σας δώσω πιθανές ίσως ερμηνείες και στατιστικά ίσως στοιχεία. Αυτό θα το κάνουμε μετά τον πρώτο μήνα της εφαρμογής. Αλλά θα ήθελα να σας επισημάνω ότι πριν μία εβδομάδα ανακοινώσαμε ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας. Δεν ξέρω αν είναι σε γνώση σας, έχουμε ήδη υιοθετήσει, εγκαινιάσει και συνλειτουργούμε διάφορες προγραμματικές συμφωνίες με τους δήμους της Αθήνας. Ως είναι ο ίδιος ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Αχαρνών και άλλοι δήμοι πολύ κοντά σε αυτούς που ανέφερα. Και ετοιμάζουμε και μία προγραμματική συμφωνία μια συνεργασία αν θέλετε και με την Περιφέρεια Αττικής.

Δημοσιογράφος: Δυο ερωτήματα αν μου επιτρέπετε, γιατί μας πιέζει και λίγο ο χρόνος. Ρωτάνε κάποιοι ακροατές, αυτός ο αστυνομικός της γειτονιάς θα κυκλοφορεί και στα Εξάρχεια;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δ. Αναγνωστάκης: Σε δεύτερο χρόνο, ναι. Παντού, γιατί αυτό θέλουμε να κατανοηθεί ότι δεν θα είναι ο αστυνομικός, ο οποίος εν πάση περιπτώσει θα έχει αυτή την αρνητική φόρτιση. Θα είναι ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, θα είναι, συγχωρέστε με εάν φαντάζει λίγο λαϊκίστικο, αλλά θέλουμε να το πετύχουμε, θα είναι ο άνθρωπος της γειτονιάς, θα είναι ένας από τους ίδιους τους κατοίκους που θα βιώνει τα προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Και τι εξοπλισμό θα φέρουν αυτοί;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας: Θα έχει πλήρη εξοπλισμό.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή θα οπλοφορούν;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δ. Αναγνωστάκης: Με διακριτικότητα βεβαίως, γιατί δεν θέλουμε ούτε να…

Δημοσιογράφος: Καλά δεν θα κυκλοφορούν με το κουμπούρι έξω, προφανώς.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας: Ακριβώς, ναι. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι επειδή έχει να αντιμετωπίσει παραβατικότητα και πιθανόν και εγκληματικότητα δεν μπορεί να είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας αυτοπροστασίας.

Δημοσιογράφος: Και τελευταίο ερώτημα. Επειδή βλέπω στα στοιχεία ότι σε πρώτη φάση θα διατεθούν 50 αστυνομικοί νέοι αλλά και κάποιοι που έχουν αποδεσμευτεί από φρουρήσεις προσώπων, κλπ. Εάν επεκταθεί αυτός ο θεσμός, από πού θα προκύψει, γιατί θα πρέπει μεγάλος αριθμός αστυνομικών.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δ. Αναγνωστάκης: Κοιτάξτε, είναι απόλυτα σωστή και αυτή η παρατήρηση σας και υπάρχουνε στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αναζητήσουμε μέσα από την πιλοτική εφαρμογή. Υπάρχει μία μικρή δεξαμενή γιατί ακόμα δεν έχουμε πάρει, δεν έχουμε αποδεσμεύσει από όλους εκείνους που δέσμευαν ενστόλους. Δεν σας κρύβω ότι ακόμα και οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι κάποιοι θα μείνουν, ίσως μας δώσουν τη δυνατότητα τότε να στελεχώσουμε επιτελικές διοικητικές θέσεις και άρα να αποδεσμευτεί ακόμα ένα κομμάτι το οποίο έχουμε ανάγκη για να βγει στους δρόμους. Ψάχνουμε δηλαδή να βρούμε εκείνες τις πηγές, έτσι ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός να υπηρετήσει με επάρκεια το θεσμό.

Δημοσιογράφος: Άρα, είναι σε αναζήτηση ακόμα το προσωπικό αυτό.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: Ακριβώς. Βέβαια, να σας πω για να το ξέρετε κ. Παπαπαναγιώτου και κ. Παπαστάθη, ότι τα δημοσιονομικά μας δημιουργούν και εμάς ένα πρόβλημα. Δηλαδή, θα θέλαμε και εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε προσλήψεις αλλά εκ των ενόντων θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.

Δημοσιογράφος: Με αυτά που έχουμε τι μπορούμε να κάνουμε;

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δ. Αναγνωστάκης: Θα κάνουμε το καλύτερο. Να είστε απόλυτα βέβαιοι.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Αναγνωστάκη.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δ. Αναγνωστάκης: Καλή συνέχεια.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά.