Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Η Ωρα Ευθύνης για την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη Θήβας


Ο Θεσμός του συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης που θεσπίστηκε με τον ν. 3852/2010, αποτελεί μια καινοτόμο διαδικασία, στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέναντι στην αυθαιρεσία και τον δογματισμό ενός δημαρχοκρατούμενου καθεστώτος άσκησης της Διοίκησης.

Δυστυχώς ο κατά γενική ομολογία αδιέξοδος τρόπος επιλογής, που επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στην προαίρεση της πλειοψηφίας, με την οποία υποτίθεται ότι θα πρέπει να έρθει σε αντίθεση ο συμπαραστάτης, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών, καθιστά τον θεσμό ανενεργό, αφού στη πράξη ελάχιστα Δημοτικά Συμβούλια εως σήμερα, δεύτερη περίοδο εφαρμογής του θεσμού, έχουν καλύψει τη θέση.

Με αυτό το πλαίσιο δεδομένο και εκφρασμένη δημόσια τη θέση μας ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση απ’ όλες τις πλευρές για την εκλογή συμπαραστάτη, η παράταξή μας σεβόμενη την επιθυμία των συνδημοτών μας αλλά και των εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Δήμου μας, στήριξε ομόφωνα στη δεύτερη ψηφοφορία (9/3/2015) την εκλογή υποψηφίου που διαφάνηκε από την πρώτη ψηφοφορία ότι στήριζε η πλειοψηφία των μελών της συμπολίτευσης.

Συγχαίρουμε την Δικηγόρο κα. Μαρία Ματάλα για την εκλογή της και ελπίζουμε ότι η επιλογή της θα δικαιώσει τις προσδοκίες μας για ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση του θεσμού στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού της Διοίκησης και υποστήριξης των δικαιωμάτων των δημοτών και του γενικού συμφέροντος, που αφορά όλους μας.

Ζητούμενο πλέον είναι η δημοτική αρχή να φροντίσει για την ισχυροποίηση του θεσμού, φέρνοντας προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένο πλαίσιο για τον τρόπο και τις διαδικασίες λειτουργίας, έτσι ώστε να καταστεί εύκολη η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων αλλά και αποτελεσματική η παρέμβαση του συμπαραστάτη.

Για την Δημοτική Παράταξη
“Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης”
Σταμάτης Η. Χαλβατζής