Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»


Μια τοποθέτηση με τη δική μας οπτική και με βάση την ταξική μας θέση, σχετικά με τη σύσταση της «πρωτοβουλίας αλληλεγγύης εργαζομένων στη ΜΟΡΝΟΣ», η οποία καλεί τους συναδέλφους να προσφέρουν μία φορά την εβδομάδα το γάλα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θηβαίων.

Η φιλανθρωπία είναι μία ασπιρίνη και σαν τέτοια έχει λόγο ύπαρξης, όμως δε μπορεί να γιατρέψει τον καρκίνο της φτώχειας και της εξαθλίωσης....

Η φιλανθρωπία από μόνη της είναι εύκολη, εύκολα ελεείς τον εξαθλιωμένο, εάν βέβαια σου περισσεύει κάτι. Όμως η ουσία είναι ότι όσο και να ελεήσεις, τον κάθε εξαθλιωμένο θα τον αντικαθιστούν άλλοι και συνέχεια άλλοι, όσο παραμένουν απείραχτοι οι παράγοντες και το σύστημα που προκαλούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ανεξάρτητα από τις όποιες καλές προθέσεις των συναδέλφων, πίσω από τέτοιες ενέργειες συνήθως κρύβονται λογικές, πολιτικές και μηχανισμοί του συστήματος. Επιδίωξη των μηχανισμών αυτών είναι να εμπεδώσει η κοινωνία το δόγμα «ο φτωχός να πληρώνει τον εξαθλιωμένο». Και φυσικά το κεφάλαιο που δημιουργεί την ανεργία και τη φτώχεια να παραμένει απείραχτο, ενώ το κράτος να απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του.

Ειδικά σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, Δήμοι, Περιφέρειες, όμιλοι επιχειρήσεων, Μη κυβερνητικές Οργανώσεις βάζουν στο χέρι τεράστια κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, καταγράφουν και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα συμπολιτών μας, χειραγωγούν συνειδήσεις. Απλά συντηρούν την εξαθλίωση, για να μην παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Είναι οι ίδιοι μηχανισμοί που έχουν σοβαρή ευθύνη για την εξάπλωση της φτώχειας. Ο Δήμος Θηβαίων συγκεκριμένα, από τη μία λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από την άλλη όμως δεν έχει κάνει καμία μείωση των δημοτικών τελών όλα αυτά τα χρόνια. Σχεδόν το ένα τέταρτο κάθε λογαριασμού της ΔΕΗ είναι δημοτικά τέλη, τα οποία είτε χρυσοπληρώνουμε, είτε αδυνατούμε και μας κόβουν το ρεύμα. Αντί η Δημοτική Αρχή να αντιδράσει στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων, κοιτάει να φορτώσει το κενό στις τσέπες των δημοτών. Η ΔΕΥΑΘ έχει φτάσει να κόβει το νερό, χωρίς να έχει κάνει ούτε αυτή έστω μία μικρή μείωση στα τιμολόγια της.

Ένας τέτοιος Δήμος είναι αντιλαϊκός, όσα κοινωνικά παντοπωλεία και αν φτιάξει. Πάει επομένως πολύ να μαζεύουν οι εργάτες τρόφιμα για να στήνει φιλολαϊκό προφίλ αυτή η Δημοτική Αρχή.

Στις μετεκλογικές συνθήκες τέτοιες «πρωτοβουλίες» πάνε χέρι χέρι με τις εξαγγελίες της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για «λιτό βίο». Που έχουν στόχο να βάλουν την εργατική τάξη και το λαό να σκύψει το κεφάλι, να συνηθίσει στα ψίχουλα και να ευγνωμονεί για τη διαώνιση της μιζέριας του, στην οποία πατάει η καπιταλιστική ανάκαμψη.

Εκτός από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πιστεύουμε ότι υπάρχει και η πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών, των ανέργων και του λαού. Αλληλεγγύη που είναι αθόρυβη, δε διαφημίζει και δε διαφημίζεται. Στηρίζεται στα σωματεία, τις επιτροπές ανέργων, στηρίζει έμπρακτα όσους σηκώνουν το κεφάλι.

Η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση των εργατών, των ανέργων, του λαού, ειδικά των πιο εξαθλιωμένων για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των ανέργων, ενάντια στην τάξη που γεννάει τη φτώχεια. Ενάντια δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξουσία τους. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί πραγματικά να συμβάλλουν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

«ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΝΟΣ
ΘΗΒΑ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015