Οι καλλιεργητικές εργασίες του Μαρτίου, στον λαχανόκηπο και στο αγρόκτημα.
Σπέρνουμε: Ντομάτες, καρότα, παντζάρια,ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο,μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο.
Φυτεύουμε: Πατάτες, κλίματα
Μεταφύτευουμε: Ντομάτες,πιπεριές, μελιτζάνες σε θερμοκήπιο, πράσα στο χωράφι.
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές.
Βότανα: Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο. Είναι η εποχή να μαζέψουμε άνθη καλέντουλας και να τα αποξεράνουμε. Το ίδιο και με τα άνθη του μποράνγκο.
Για σπόρο: Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε να ανθίσουν τα καλύτερα λαχανικά από τα μπρόκολα, κουνουπίδια, μάπες, μαρούλια, για να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο.
Γενικές εργασίες και φροντίδες
Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί (ζωική κοπριά), κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση. Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα. Ψεκάζουμε αναλόγως με χειμερινό πολτό, θειάφι ή χαλκό τα δένδρα, το αμπέλι ή τα κηπευτικά μας (βιολογικά με EVeRSiL & Silinol ). Ετοιμάζουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την καλοκαιρινή καλλιέργεια μας. Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
Σκαλίζουμε όταν τα ζιζάνια είναι μικρά ακόμα και εφαρμόζουμε κομπόστα και εδαφοκάλυψη.
Για τα σαλιγκάρια μπύρα ή βιολογικό απωθητικό αλλιώς θα έχουμε σημαντικές απώλειες στα λαχανικά μας.
Συχνά στο μποστάνι έχουμε ζημιές από ζώα και η απώθηση τους είναι πλέον εύκολη με ήχους ή με σκευάσματα οσμών. Ανάλογα είδη υπάρχουν και για τα πουλιά
Τα πρώιμα κουκιά και μπίζα έχουν αρχίσει να δένουν καρπό.
Καλλωπιστικά φυτά
Αρχίζουμε να λιπαίνουμε τα φυτά και παράλληλα να τους παρέχουμε το απαιτούμενο νερό για την κάλυψη των αναγκών τους. Δεν ξεχνάμε μετά από κάθε λίπανση να ποτίζουμε καλά το φυτό , να αποφεύγουμε το λίπασμα να έρχεται σε επαφή με τον κορμό του φυτού και πάντα να ακολουθούμε πίστα τις οδηγίες χρήσης.
Κλαδεύουμε τα φυτά που έχουν χάσει το σχήμα τους και αφαιρούμε ξερά κλαδιά και φύλλα που μπορεί να αποτελούν εστίες μόλυνσης.
Μεταφυτεύουμε τα φυτά που έχει γεμίσει με ρίζες η γλάστρα τους και δεν μπορούνε να αναπτυχθούνε. Ζητάμε πάντα το κατάλληλο χώμα για το φυτό που έχουμε να μεταφυτέψουμε. Δεν έχουν όλα τα φυτά τις ίδιες ανάγκες.
Παρατηρούμε τα φυτά μας για τυχόν εισβολή εντόμων.
Φυτεύουμε βολβούς όπως βιγόνιες, πεόνιες, ντάλιες, αμαρυλλίς είτε αγοράζουμε έτοιμους βολβούς σε γλαστράκι.
Αρχίζουμε να φυτεύουμε εποχιακά φυτά που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Πετούνιες, βιολέτες, κατηφέδες , μολόχες, σερφίνιες και πολλά άλλα φυτά γεμάτα χρώμα.
Πηγή: biokipos