Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Πότε ξεκίνησε το έθιμο της Γουρουνοπούλας στο πανηγύρι της Θήβας

Από exeisminima -
http://exeisminima.gr/blog/%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%ad%ce%b8%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf/


Ένα έθιµο που συνδυάζεται µε την εµποροπανήγυρη και έχει ριζώσει σ’ αυτόν τον τόπο είναι και η σουβλιστή Γουρουνοπούλα! Οι σούβλες σε εστιατόρια και ταβέρνες σε όλο το ∆ήµο Θηβαίων «παίρνουν φωτιά» από το πρωί µέχρι το βράδυ µε ντόπιο γουρουνόπουλο, αναπόσπαστο κοµµάτι της γαστρονοµικής ταυτότητας του τόπου, αναφέρει ο Δήμος της Θήβας στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Πότε όμως ξεκίνησε το έθιμο αυτό στο πανηγύρι της Θήβας;

Το πανηγύρι αναφέρεται από το 1847. Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε από τις εφημερίδες της εποχής, η πρώτη αναφορά στις εφημερίδες για κατανάλωση γουρουνόπουλων στο πανηγύρι της Θήβας, γίνεται στην εφημερίδα ΘΗΒΑΙ τον Σεπτέμβριο του 1916 (γουρουνοπούλες, προβατίνες, γίδες ψητές καταναλώθηκαν και φέτος πολλές) ενώ η επομενη αναφορά γίνεται στην εφημερίδα ΚΑΔΜΟΣ τον Αύγουστο του 1932, η οποία αναρωτιέται πόσες γουρουνοπούλες, αρνιά, γίδες, προβατίνες, χήνες θυσιάζονται τις ημέρες του πανηγυριού και αν μπορεί να κάνει κάποιος τον λογαριασμό. Η στατιστική θα ήταν χρήσιμη σημειώνει η εφημερίδα όχι για τα χρήματα που δαπανώνται όσο για την αντοχή των στομάχων των Θηβαίων και των επισκεπτών τους.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά στο πανηγύρι, ότι ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές, τόσο από πλευράς κίνησης των εμπόρων όσο και των αγροτών που πούλησαν την σοδειά τους. Συνδυάστηκε με τα γυμνάσια του πυροβολικού, όπου η έλευση των στρατιωτών και αξιωματικών έδωσε την ευκαιρία οι πολίτες να απολαύσουν τόσο την φιλαρμονική της Θήβας όσο και της μπάντας του Στρατοπέδου. Η προεκλογική περίοδος δε έδωσε την δυνατότητα να έρθουν τόσο υποψήφιοι όσο και ψηφοφόροι που τους συνόδευαν οι οποίοι ήταν οι τυχεροί της υπόθεσης με τα δωρεάν γεύματα γουρουνοπούλας.

Το έθιμο, κατανάλωση γουρουνόπουλου και υποψήφιοι, συνεχίζεται μέχρι σήμερα…