Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Το Στρατόπεδο της Θήβας

Από exeisminima -



Από το 1880 ιδρύεται στα πρόθυρα της πόλης της Θήβας, μεταβατικό στρατόπεδο το οποίο σταματά τη λειτουργία του, αμέσως μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας. Από τότε κανείς στη Θήβα δεν πίστευε ότι το στρατόπεδο θα επανιδρυθεί, αφού μετά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους τα σύνορα της Ελλάδας έφτασαν στον Εβρο.

Για καλή τύχη της Θήβας όμως το 1928, ο Θηβαίος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μερεντίτης, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση την επαναδημιουργία του στρατοπέδου της Θήβας, με τη δημιουργία σχολής πυροβολικού, αυτή τη φορά με μόνιμες εγκαταστάσεις εξήντα κτιρίων στρατωνισμού. Η κυβέρνηση δέχτηκε την εισήγηση του Αρχηγού και το 1929 άρχισαν οι εργασίες για την ανέγερση των κτιρίων του στρατοπέδου, με την επίβλεψη του Ταγματάρχη Μηχανικού Μίχα.

Η έναρξη λειτουργίας του στρατοπέδου πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1930 με την έλευση μεγάλων στρατιωτικών μονάδων και την πραγματοποίηση ασκήσεων πυροβολικού στο πεδίο βολής που δημιουργήθηκε με τεχνικά χαρακώματα, με την ευθύνη του Λοχαγού Σπυρόπουλου και του Ανθυπολοχαγού Σηφάκη, όπως μας πληροφορεί σχετικά η εφημερίδα Θηβαϊκός Ταχυδρόμος του 1930.

ΔΠ για το exeisminima.gr