Σε τρεις από τις μεγαλύτερες αγορές διεθνώς, του Καναδά, του Χονγκ Κονγκ και του Ντουμπάι προωθούνται πλέον τα ακτινίδια, μια ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια της εύφορης πεδιάδας του Νέστου, μέσω τεσσάρων αγροτικών συνεταιρισμών του Δήμου Χρυσούπολης που συμμετέχουν, στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος Premium European Kiwi.
Οι παραπάνω αγορές αποτελούν στόχους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη εγκρίνει κονδύλιο ύψους 3.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προώθηση των προαναφερόμενων αγροτικών προϊόντων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ, Σωτήρης Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι η αρχή έγινε με τον Καναδά, ακολούθησε το Χονγκ Κονγκ και στα τέλη Σεπτέμβρη, αντιπροσωπεία των παραγωγών επισκέφθηκαν το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Ντουμπάι.
«Είμαστε ικανοποιημένοι» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος «από τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Μετράμε εξαγωγές και προς τις τρεις χώρες, ενώ το ενδιαφέρον μεγαλώνει συνεχώς. Θα έχουμε μια περαιτέρω βελτίωση στις πωλήσεις προς αυτές τις περιοχές».
«Έρχονται μεγάλες προοπτικές για το καβαλιώτικο ακτινίδιο. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε επιπλέον δύο χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος Premium European Kiwi, για προωθητικές δράσεις, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία και το άνοιγμα των καινούργιων αγορών. Το ακτινίδιο δε θα μένει στις αποθήκες, θα πωλείται και έτσι θα επιλέγουν οι παραγωγοί που θα το δίνουν, αντί να παρακαλάν» συνέχισε.
Επίσης, τα δυο επόμενα χρόνια, όπως ορίζεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα επιλεγούν νέες προωθητικές δράσεις για τη διάθεση των ακτινίδιων και σε άλλες πόλεις, όπως π.χ. στο Τορόντο για την περίπτωση του Καναδά ή στη Σαγκάη για την περίπτωση της Κίνας.
Την ίδια ώρα, μειωµένη κατά 15% αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή των ακτινίδιων, όχι μόνο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ή πανελλαδικά, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Σε αντιστάθμισμα, όμως, της μειωμένης παραγωγής, έρχεται η αύξηση στην τιμή του προϊόντος που φέτος αναμένεται να κυμανθεί από 0,35 έως 0,40 €/κιλό, σε περιπτώσεις εξαιρετικής ποιότητας, ενώ πέρυσι η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 0,30 ευρώ κιλό.
«Φυσικά» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος «η πτώση της απόδοσης στην παραγωγή δεν μπορεί να ισοσκελιστεί με την αύξηση της τιμής, με τα έσοδα να είναι χαμηλότερα για τους παραγωγούς της περιοχής».
Τέλος, αναφορικά με τις αιτίες που επηρέασαν τη μείωση της παραγωγής σε επίπεδο ΠΕ Καβάλας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει πως «είχαμε έναν ελαφρύ, ήπιο χειμώνα, με συνέπεια τα “μάτια” να μην μετατραπούν σε ανθοφόρους οφθαλμούς, αλλά σε βλαστούς. Στην περιοχή μας, θέλουμε χαμηλές θερμοκρασίες για τους ακτινιδιώνες. Αν δεν υπάρξουν αυτές, τότε δεν έχουμε την παραγωγή που περιμένουμε. Πάντως, δεν επηρέασε καθόλου την παραγωγή το ξηρό καλοκαίρι που είχαμε, αφού αυτή η ξηρασία αντιμετωπίστηκε με την καλή άρδευση των καλλιεργειών».
Πηγή