Πρόκειται για ένα τυρί που είναι πολύ νόστιμο και συνδυάζεται τέλεια με πολλά πιάτα. Πολλοί όμως το αποφεύγουν γιατί θεωρούν πως δεν ταιριάζει σε μία υγιεινή διατροφή....Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Είναι μία τροφή που μπορεί πολύ εύκολα να αφομοιωθεί από τον οργανισμό και παράγει πολύ λιγότερες φλεγμονές και αλλεργίες από τα άλλα τυριά, οπότε είναι ιδανικό για όσους έχουν ευαισθησία σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βέβαια, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την φέτα που παράγεται από παστεριωμένο γάλα και επειδή έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε νάτριο και κορεσμένα λίπη, είναι σημαντικό να την καταναλώνουμε με μέτρο και όχι καθημερινά.Διατροφικές Πληροφορίες:
Η φέτα είναι ένα πολύ δημοφιλές τυρί. Είναι μαλακό, αλμυρό τυρί που δεν έχει τρύπες και έχει αψιά γεύση.
Μία μερίδα φέτα ζυγίζει περίπου 28 γραμ. και περιέχει:
74 θερμίδες
6 γρ λίπους
260 mg νατρίου
1,2 γρ υδατάνθρακες
4 γρ πρωτεΐνης
1 γρ ζάχαρη
0,2 mg ριβοφλαβίνη / Βιταμίνη Β2
140 mg ασβεστίου
312 mg νατρίου
94 mg φωσφόρου
0,5 μg βιταμίνης Β12
0,1 mg βιταμίνης Β6
4,2 μg σεληνίου
Τα 7 οφέλη της φέτας:
1. Προστατεύει από τον καρκίνοΊσως ένα από τα πιο ενδιαφέρονται οφέλη της. Το ασβέστιο σε συνδυασμό με την βιταμίνη D έχει αποδειχτεί πως βοηθά στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Επίσης, το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου.
Εκτός όμως από το ασβέσιο, η πρωτεΐνη αλφα-λακταλβουμίνη μπορεί να βρεθεί σε αυτό το ελληνικό τυρί και όταν συνδέεται με ιόντα ασβεστίου και ψευδαργύρου, έχει δείξει πως έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
2. Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Το ασβέστιο είναι καλό για τα οστά μας. Ωστόσο, οι χώρες με υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών έχουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης οστεοπόρωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί το γάλα μπορεί να βλάψει τα οστά μας, κυρίως το παστεριωμένο αγελαδινό γάλα επειδή προκαλεί οξέωση (υψηλά επίπεδο οξέος στον οργανισμό).
Έτσι, είναι προτιμότερο να βρείτε το ασβέστιο από πηγές όπως η φέτα και να προσπαθήσετε να εισάγετε περισσότερες αλκαλικές τροφές στην διατροφή σας, όπως ο μαϊντανός, το σπανάκι και τα κολοκυθάκια.
3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημαΜία άλλη πρωτεΐνη που βρίσκεται στην φέτα ονομάζεται ιστιδίνη. Αυτή αρχικά θεωρήθηκε σημαντική μόνο στην υγεία ενός βρέφους, αλλά αργότερα φάνηκε ότι ήταν απαραίτητη για όλους τους ενήλικες. Όταν συνδυάζεται με την βιταμίνη Β6 (η οποία βρίσκεται στην φέτα), μεταβάλλεται σε ισταμίνη. Αυτή η ένωση βοηθάει το ανοσοποιητικό στην καταπολέμηση μίας νόσου.
4. Βοηθά να διατηρήσουμε ένα υγιές έντερο
Η φέτα παρέχει και χρήσιμα προβιοτικά! Αυτά είναι τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. Χωρίς αυτά, το σώμα μας γίνεται γόνιμο έδαφος για βακτήρια, ζυμομύκητες, παράσιτα και πολλά άλλα δυσάρεστα πράγματα.
5. Αποτρέπει πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένων και ημικρανιών
Η φέτα είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β2. Η βιταμίνη αυτή είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό πως βοηθάει ενάντια σε πονοκεφάλους και ημικρανίες. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην πρόληψη ενάντια σε πονοκεφάλους ή άλλων τύπων χρόνιων πονοκεφάλων.
6. Προστατεύει τα μάτια και αποτρέπει την εκφυλιστική ασθένεια των ματιών
Επίσης, η ίδια βιταμίνη έχει φανεί πως μειώνει τον κίνδυνο εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών, όπως καταρράκτης, κερατόκωνος και γλαύκωμα. (οι οποίες σχετίζονται με την γήρανση)
7. Είναι μέρος φυσικής θεραπείας για την αναιμία
Η αναιμία σχετίζεται με προβλήματα με τα κύτταρα αιμοσφαιρίνης που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν το σώμα δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο, γίνεται αδύναμο και κουρασμένο. Αυτό συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, φολικού οξέος ή βιταμίνης Β12.
Η Βιταμίνη Β12 (και χαμηλά επίπεδα σιδήρου) βρέθηκαν στην φέτα και αυτό δείχνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία διατροφή για την καταπολέμηση της αναιμίας.
Η ιστορία και οι μάχες της φέτας
Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά για την παραγωγή της φέτας, ήταν στην Ελλάδα, τον 8ο αιώνα π.χ. η τεχνολογία που περιγράφεται στην ομήρου οδύσσεια, για να παρόχθιε αυτό το τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, είναι στην πραγματικότητα παρόμοιε με τη μέθοδο, που οι σύγχρονοι βοσκοί χρησιμοποιούν. Ως δημοφιλής, στην αρχαία Ελλάδα, το τυρί φέτα ήταν ζωτικής σημασίας για την ελληνική γαστρονομία.
Ωστόσο, αυτό που θεωρούμε φέτα σήμερα, για πρώτη φορά καταγράφηκε στη βυζαντινή αυτοκρατορία, με την επωνυμία «prosphatos» που σημαίνει «φρέσκο». Η αποθήκευση και εμπορία της, εντός άλμης, αργότερα εξηγήθηκε από έναν ιταλό επισκέπτη στο νησί της Κρήτης.
Η φέτα, υπήρξε μια πηγή, ώστε ένα κομμάτι των νομικών, να μάχεται, τις τελευταίες δεκαετίες. Όντος της ευρωπαϊκής ένωσης, η Δανία, παρασκεύασε κι αύτη ένα τύπου τυρί που αποκαλούσε «φέτα», αλλά το έκανε από ασπρισμένο αγελαδινό γάλα. Από το 2002, που σηματοδοτείται η επίλυση της υποθέσεως αυτής, η ΕΕ θεώρει τον ορό «φέτα» ως, η «προστατευόμενου προϊόντος καταγωγής”, την Ελλάδα.
Μια άλλη πρόσφατη συμφωνία του 2013 μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά προστατεύει την ονομασία “φέτα” στο να μην την χρησιμοποιήσουν, εκτός και αν αναφέρεται σε πρόβειο τυρί, από κατσικίσιο γάλα που εισάγεται από την Ελλάδα. Οι καναδοί παρασκευαστές, καλούνται σήμερα να ονομάσουν ένα παρόμοιο προϊόν τους, ως “τύπου φέτα”.
Αυτές οι διαφορές προέρχονταν, κυρίως, από το επιχείρημα, ότι οι συγκεκριμένες φυλές προβάτων και αιγών στην Ελλάδα, είναι αυτές που δίνουν στην πραγματική φέτα, το διακριτικό άρωμα και τη γεύση του.
Πως να την χρησιμοποιήσετε σε συνταγές
Φέτα χρησιμοποιείται γενικά ως ένα κάλυμμα για σαλάτες και αλλά ειδή τροφίμων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τυρί φέτα, ωμη η μαγειρεμένη. Πολλές συνταγές απαιτούν το τυρί φέτα να θρυμματίζεται, αλλά θα βρείτε επίσης πολλές συνταγές που την χρησιμοποιούν ως φέτες.
Μια από τις καλυτέρα συνταγές μας, περιλαμβάνουν φέτα είναι τα ψητά παντζάρια, ως σαλάτα . Είναι μια απλή σαλάτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, λογά των παντζαριών και χρησιμοποιώντας φέτα ως κάλυμμα.
Μπορείτε επίσης να απολύσετε τη φέτα, σε πολλές συνταγές μεσογειακής διατροφής , μαζί με αγγούρι. Απλά, βαλτέ τη φέτα, κόψτε σε φέτες το αγγούρι, καλείτε με χούμους και με κόκκινες πιπεριές.
Είστε διψασμένοι για τυρί στη σχάρα; τότε προτείνω τη χρήση φέτας, ως μέρος αυτού του αβοκάντο στη σχάρα τυρί σάντουιτς. Πίστεψε με, θα είστε πραγματικά ευτυχείς που κάνατε.
Προσοχή στις πιθανές παρενέργειες
Ενώ η φέτα είναι σημαντικά λιγότερο αλλεργιογόνος από τα τυριά που παράγονται από αγελαδινό γάλα, είναι πιθανόν να δημιουργεί αλλεργία σε κάποιους, λογά του κατσικίσιου η πρόβειου γάλακτος. Περίπου το 90 τοις εκατό των ατόμων με αλλεργία στο γάλα, έχουν διαγνωστεί στο αγελαδινό. Βρέθηκε, επίσης, ότι το σώμα τους αναγνωρίζει τις ίδιες πρωτεΐνες στο γάλα κατσικάς.
Ωστόσο, αν είστε ευαίσθητοι, αλλά είστε αλλεργικοί στο γάλα της αγελάδας, θα βρείτε πιθανώς, τα προϊόντα, όπως η φέτα, να είναι μια μεγάλη εναλλακτική λύση!
Μια άλλη πιθανή προσοχή κατά την κατανάλωση φέτας, είναι για εκείνους που πάσχουν από δυσανεξία ισταμίνης. Και πάλι, η ισταμίνη είναι μια ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη σε μικρές δόσεις, και σας βοηθά να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις του σώματος σας, αλλά η υπερβολική κατανάλωση από αυτό το τυρί, προκαλεί φλεγμονή.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσανεξία ισταμίνης, σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους, έχουν ένα πολύ σκληρό χρόνο χωρίς να χαλάσει ισταμένης όταν υπάρχει σε υψηλό επίπεδα στο σώμα, και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργίας, όπως όταν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν την πρωτεΐνη ισταμένης.
Εάν έχετε συμπτώματα όπως εξάνθημα, εφίδρωση η πρήξιμο, μετά την κατανάλωση τυριού φέτας η αλλά γαλακτοκομικά προϊόντα από αίγες ή πρόβατα, να σταματήσετε να τρωτέ και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως.
πηγη.http://www.stroumfaki.gr/.