Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ετοιμάζεσαι για τις καλοκαιρινές διακοπές;

 

Ετοιμάζεσαι για τις καλοκαιρινές διακοπές; Το μόνο που σκέφτεσαι είναι οι βουτιές στη θάλασσα ή οι βόλτες στο βουνό, στιγμές χαλάρωσης μακριά από το άγχος και το τρέξιμο της καθημερινότητας.

Μην βιάζεσαι, όμως. Ξεχνάς ότι μεσολαβεί ένα ταξίδι, που ειδικά όταν γίνει οδικώς χρειάζεται καλή προετοιμασία. Για να μη χαλάσεις λοιπόν την καλοκαιρινή σου διάθεση για πράγματα που θα μπορούσες να είχες προβλέψει, ακολούθησε τις παρακάτω βασικές συμβουλές:

1. Έλεγχος στα βασικά

Εσύ είσαι πανέτοιμος για ταξίδι. Το αυτοκίνητο σου; Έλεγξε τουλάχιστον τα βασικά: λάδια, υγρά φρένων, τιμονιού, ψυγείου & υαλοκαθαριστήρων, πίεση ελαστικών (με βάση το αυξημένο φορτίο) ΚΑΙ της ρεζέρβας.

Σημαντικό: Το προειδοποιητικό τρίγωνο, το γιλέκο ασφαλείας και το φαρμακείο πρέπει να βρίσκονται σε σημείο με εύκολη δυνατότητα πρόσβασης, ανά πάσα στιγμή!

2. Προσοχή στο φόρτωμα του αυτοκινήτου

Δεν αρκεί να φορούν όλοι τις ζώνες ασφαλείας τους. Για ασφαλές ταξίδι, πρέπει και οι αποσκευές να είναι σωστά φορτωμένες.

Τα βαριά αντικείμενα τοποθετούνται στο κάτω τμήμα του χώρου αποσκευών, με όσο γίνεται μοιρασμένο βάρος δεξιά-αριστερά και να ακουμπούν στα πίσω καθίσματα.

Μη βάζεις πράγματα στην εταζέρα αν δεν θες σε ένα φρενάρισμα να τα “φας” στο κεφάλι σου. Το ότι το έχεις πορτμπαγκάζ με μεγάλη χωρητικότητα δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραφορτώσεις το αυτοκίνητο και με μη αναγκαία πράγματα.

3. Καλό φαΐ και ύπνος

Η οδήγηση είναι μια κοπιαστική δραστηριότητα και απαιτεί το μέγιστο βαθμό αυτοσυγκέντρωσης. Γι’ αυτό, επιβάλλεται ένας πολύ καλός ύπνος πριν από την αναχώρηση, αλλά και ενέργεια.

Μην ξεκινάς νηστικός για το ταξίδι των διακοπών, ούτε βέβαια και με βαρύ στομάχι, που μπορεί να προκαλέσει υπνηλία.

Προτίμησε το λευκό κρέας, τα ζυμαρικά και την κατανάλωση αρκετού νερού ενώ απέφυγε τα βαριά γεύματα και την κατανάλωση ποτού.


4. Με την αυγούλα

Αν και συνήθως η αναχώρηση εξαρτάται από άλλους παράγοντες, το ιδανικό είναι να ξεκινάς πρωί-πρωί για να γλιτώσεις τυχόν μποτιλιάρισμα.

Αν μπορείς, απόφυγε τις μέρες που είναι δεδομένο πως θα φεύγει/επιστρέφει όλος ο κόσμος.

Φρόντισε επίσης να είσαι προετοιμασμένος από την προηγούμενη. Αν τα κάνεις όλα τελευταία στιγμή, θα εκνευριστείς και όλο και κάτι θα ξεχάσεις.

5. Προσοχή στους μικρούς συνεπιβάτες!

Το ότι τα παιδιά πρέπει να είναι σωστά δεμένα στο παιδικό κάθισμα με τις ζώνες ασφαλείας, είναι αυτονόητο.

Επειδή όμως είναι φυσικό να γκρινιάζουν όταν είναι περιορισμένα για ώρες, φρόντισε να έχουν κάποιο παιχνίδι για να απασχολούνται.

6. Συχνές στάσεις

Η πολύωρη οδήγηση ειδικά στα μεγάλα ταξίδια είναι αρκετά κουραστική, για αυτό χρειάζεται μία στάση κάθε 2 με 3 ώρες για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σας.

Χρησιμοποίησε τα parking των εθνικών οδών ή τους σταθμούς εξυπηρέτησης των αυτοκινητιστών για να κάνεις μία στάση ώστε να ξεκουραστείς και να ξεπιαστείς.

Αν υπάρχει και δεύτερος οδηγός μπορείτε να κάνετε βάρδιες στην οδήγηση.

7. Πάρε μαζί σου και τα δεύτερα κλειδιά

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο για αρκετούς οδηγούς να ψάχνουν τα κλειδιά τους στην αμμουδιά κάποιας παραλίας, ή ακόμη χειρότερα να βουτάνε στη θάλασσα με αυτά στην τσέπη του μαγιό τους!

Αν δεν θες να βρεθείς κλειδωμένος έξω από το αυτοκίνητό σου, έχοντας χάσει τα κλειδιά, πάρε μαζί σου και τα εφεδρικά μαζί με το δεύτερο κοντρόλ συναγερμού.
8. Για να βλέπεις

Το ξέρεις πολύ καλά ότι ο δυνατός ήλιος κουράζει στην οδήγηση. Γι’ αυτό μην ξεχάσεις τα γυαλιά ηλίου σου, τα οποία θα πρέπει να είναι κατάλληλα για οδήγηση και όχι φωτο-χρωμικά ή σκούρα που κάνουν απλώς τη μέρα, νύχτα.

Για τον ήλιο, υπάρχουν ειδικά σκίαστρα για το τζάμι. Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται να μην αποσπάται η προσοχή σου από το δρόμο.

Επίσης σημαντικό: για να βλέπεις καλά, πρέπει να έχεις καθαρίσει και τα τζάμια του αυτοκινήτου, μέσα-έξω και γύρω-γύρω.



9. Τη σακούλα!

Η ναυτία μετατρέπει ένα ευχάριστο ταξίδι σε πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Για να μη φτάσεις στο σημείο να ψάχνεις σακούλα την κρίσιμη στιγμή, καλό είναι να φροντίσεις από πριν για τον “απαραίτητο εξοπλισμό”.

Αν μάλιστα συνταξιδεύεις με άτομα που έχουν τάση για ναυτία, υπάρχουν και οι δραμαμίνες. Γενικά, τα υγρά και το διάβασμα στο αυτοκίνητο δεν βοηθούν.

10. Πάρε τη σωστή θέση

Η θέση οδήγησης παίζει σημαντικό ρόλο στα πολύωρα ταξίδια, γι’ αυτό φρόντισε να τη ρυθμίσεις σωστά. Η πλάτη του καθίσματος πρέπει να είναι σε όρθια θέση και όχι ξαπλωτή!

Επίσης, φρόντισε να είναι καθαρό το φίλτρο καμπίνας, αφού συνήθως στο ταξίδι ο κλιματισμός δουλεύει υπερωρίες.

Μην ξεχνάς πάντως ότι ο αέρας στο εσωτερικό πρέπει να ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα.

11. Προσοχή στον κλιματισμό

Ο κλιματισμός είναι σημαντικός για να έχεις ένα πιο ξεκούραστο ταξίδι αλλά πρόσεξε τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ του αυτοκινήτου και του εξωτερικού χώρου.


12. Ταξίδι στα ξένα

Αν πρόκειται να ταξιδέψεις στο εξωτερικό με αυτοκίνητο, πρέπει να είσαι διπλά προετοιμασμένος.

Εκτός από τα απαραίτητα έγγραφα (Διεθνής Άδεια Οδήγησης για χώρες εκτός ΕΕ, Πράσινη Κάρτα Ασφάλισης, εξουσιοδότηση σε περίπτωση που το όχημα ανήκει αλλού και διακριτικό χώρας), μάθε τα τηλέφωνα ανάγκης και τους κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας για όλες τις χώρες που θα βρεθείς.

Ακολούθησε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές για να απολαμβάνεις τα ταξίδια σου με το αυτοκίνητο! Καλό Ταξίδι!

Πηγή: Yupiii