Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΗΡΩ'Ι'ΚΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ... ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ !!!

Αγαθονήσι: Ο 35χρονος νεοχειροτονηθείς ιερέας π. Γεώργιος Φθηνογιάννης μιλά για τη ζωή στο ακριτικό νησί των 170 κατοίκων, τις δυσκολίες, την απόφασή του να μείνει εκεί και τις τακτικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων

Το Αγαθονήσι είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμο. Τους τελευταίους μήνες γίνεται συχνά αναφορά σε αυτό λόγω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού φυλάττουν τις δικές τους Θερμοπύλες. Η «Ορθόδοξη Αλήθεια»επικοινώνησε με τον νεοχειροτονηθέντα ιερέα του Αγαθονησίου π. Γεώργιο Φθηνογιάννη, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για τους κατοίκους του νησιού, τις ενασχολήσεις τους, την εκκλησιαστική ζωή, την απόφασή του να χειροτονηθεί ιερέας στο ακριτικό νησί αλλά και την τουρκική προκλητικότητα.

«Στο νησί κατοικούν σήμερα περίπου 170 άνθρωποι. Οπως φαίνεται, έχουν μάθει να ζουν παράλληλα με τις τουρκικές προκλήσεις, καθώς συχνά οι γείτονες παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Είναι θετικό, πάντως, το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο το οποίο να έχει θορυβήσει τους λιγοστούς κατοίκους. Οι όποιες παραβιάσεις γίνονται αισθητές από την ανατολική πλευρά του νησιού, στην περιοχή Καθολικό, και, φυσικά, όταν κάνει την εμφάνισή της μια τουρκική ακταιωρός, σπεύδει ένα αντίστοιχο ελληνικό σκάφος να την αναχαιτίσει» τονίζει.

Αναφερόμενος στις ασχολίες των ανθρώπων και στη νεολαία, ο ιερέας του νησιού επισημαίνει: «Οι άνθρωποι εδώ είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας, αλλά έχει και νέους. Αλλοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, άλλοι με την αλιεία και ιδιαίτερα με τις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή Καθολικό. Εκεί καλλιεργούν τσιπούρα και λαβράκι. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που νοικιάζουν δωμάτια για το καλοκαίρι ή συντηρούν καφέ, εστιατόρια και μίνι μάρκετ. Υπάρχουν γυμνάσιο και λύκειο, και συνολικά πρέπει να έχουν περίπου 15 παιδιά. Δεν λειτουργούν όλες οι τάξεις, μόνο όσες έχουν μαθητές».
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
Ο π. Γεώργιος κάνει λόγο και για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, αλλά και για τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στους κατοίκους. «Ηταν δική μου απόφαση να έρθω εδώ. Γνώριζα από την αρχή τις δυσκολίες που συναντά κανείς σε έναν τόπο ακριτικό με λίγους κατοίκους. Δεν υπάρχει δρόμος, π.χ., αν θέλεις να πας κάπου να κάνεις κάποια ψώνια. Πολλές φορές παίρνουμε το πλοίο που περνάει από όλα τα κοντινά νησιά και φτάνει στη Σάμο, προκειμένου να προμηθευτούμε τα απαραίτητα.

Θετικό είναι ότι έχουμε πολύ καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς έχει κάθε ημέρα σύνδεση με τη Σάμο, την Πάτμο, τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά» επισημαίνει. «Τον χειμώνα υπάρχει κάποια δυσκολία, καθώς τα καιρικά φαινόμενα ενδεχομένως να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα, παρ' όλα αυτά τα δρομολόγια των πλοίων είναι ικανοποιητικά. Υπάρχει επίσης στο νησί αγροτικός ιατρός, το Αγροτικό Ιατρείο είναι καινούργιο, εξοπλισμένο με τα απαραίτητα για τις πρώτες βοήθειες.

Είναι θετικό και το γεγονός ότι τακτικά μας επισκέπτονται κάποιες ομάδες γιατρών με σκάφη, που εθελοντικά εξετάζουν τους κατοίκους. Πρόσφατα είχε έρθει ο Ναυτίλος, με γιατρούς έξι ειδικοτήτων» προσθέτει. Ο π. Γεώργιος μιλάει και για την εκκλησιαστική ζωή στο Αγαθονήσι. «Ο κόσμος έχει εκκλησιαστική παιδεία και έρχεται στην εκκλησία. Η ενορία μας είναι ο Αγιος Γεώργιος. Δίπλα από τον Αγιο Γεώργιο βρίσκεται ο Αγιος Νεκτάριος.

Ο Αγιος Γεώργιος είναι η κεντρική ενορία του νησιού. Στο Μικρό Χωριό είναι η Παναγιά, ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και δίπλα η Εκκλησία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Υπάρχουν τρεις οικισμοί στο νησί: ο Αγιος Γεώργιος, το Μικρό Χωριό και το Μεγάλο Χωριό. Ολοι είμαστε μια οικογένεια» υπογραμμίζει.

Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία μας, ο π. Γεώργιος ευχαριστεί τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνη για την προσφορά του να ανακαινίσει τις βασικές εκκλησίες του νησιού, τον Αγιο Γεώργιο και τον Αγιο Νεκτάριο. «Κατασκεύασε καινούργιο τέμπλο στον Αγιο Νεκτάριο. Εφτιαξε, ακόμα, καινούργια στασίδια, καρέκλες, δεσποτικά, μανουάλια, προσκυνητάρια, ψαλτήρια, αναλόγια...

Δηλαδή, από την εκκλησία έμειναν μόνο οι τέσσερις τοίχοι και το τέμπλο του Αγίου Γεωργίου! Ολα τα υπόλοιπα άλλαξαν. Να είναι καλά ο άνθρωπος» εύχεται.
«Μας αγκάλιασαν όλοι»
Ο π. Γεώργιος αναφέρεται και στην απόφασή του να βρεθεί στο ακριτικό Αγαθονήσι. «Σίγουρα θέλει ψυχή η όποια απόφαση στη ζωή. Εγώ είμαι 35 χρονών και έχω πάει στην Εκκλησιαστική Σχολή της Πάτμου. Γνώριζα τα πράγματα πώς έχουν στην περιοχή, ήρθα εν γνώσει μου. Μου αρέσει, γιατί εδώ είσαι πιο κοντά με τον κόσμο και έχεις άμεση επικοινωνία με καθέναν από τους κατοίκους. Ο κόσμος υποδέχθηκε κι εμένα και την πρεσβυτέρα πολύ φιλόξενα. Μας αγκάλιασαν με αγάπη. Ηταν συνειδητή η απόφασή μου και δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Από τη στιγμή που έχω αφιερώσει τη ζωή μου στον Κύριο, όπου και αν με στείλουν, είτε σε ένα μικρό χωριό είτε σε ένα μεγάλο, δεν έχω πρόβλημα. Η καταγωγή μου, άλλωστε, είναι από τη Σάμο, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 17 μιλίων» δηλώνει. Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια
http://www.dimokratianews.gr/content/75863/zoyme-me-tis-toyrkikes-prokliseis