Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ημερήσια Διαταγή της 20ης Οκτωβρίου 2017 Για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και της μνήμης του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

http://e-sterea.gr/


Ημερήσια Διαταγή της 20ης Οκτωβρίου 2017
Για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και της μνήμης του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

Σπάνια η τυπική-συμβολική υπόσταση ενός γεγονότος, όπως ο εορτασμός της «Ημέρας της Αστυνομίας», τελεί σε τέτοιο βαθμό αρμονίας με την πραγματική-αντικειμενική του διάσταση, όπως αυτή αποτυπώνεται στη συλλογική συνείδηση και εκφράζεται μέσω της γνώμης, της άποψης και της εν γένει συμπεριφοράς των πολιτών προς το αστυνομικό Σώμα. 

Γιατί, τη χρονική αυτή συγκυρία, η τυπική και εξόχως τιμητική αναγνώριση του έργου και της προσφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας από την Πολιτεία ταυτίζεται απολύτως με την καθολική αποδοχή και την εκτίμηση της κοινωνίας προς τον αστυνομικό Οργανισμό και το προσωπικό του.
Αναμφίβολα, η ημέρα αυτή, η Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Μνήμης του Προστάτη της Αγίου Αρτεμίου συμπυκνώνει, οριοθετεί, εξιδανικεύει και νοηματοδοτεί, σ’ ένα επίπεδο υψηλού συμβολισμού, την ιδανική σχέση μεταξύ Πολιτείας-Αστυνομίας-Κοινωνίας.
Μια σχέση αμοιβαία και συμπαγή, η οποία καθημερινά ενισχύεται και ανατροφοδοτείται από την αδιάλειπτη προσπάθεια και το έργο του προσωπικού του Σώματος αλλά και από την ανταποδοτική έκφραση της Πολιτείας και των πολιτών προς την Ελληνική Αστυνομία, για τη σημαντική εθνική και κοινωνική της προσφορά.
Αυτήν, λοιπόν, την ιδιαίτερη ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας γιορτάζουμε σήμερα.

Βιώνουμε ως μέλη του αστυνομικού Οργανισμού, τα αισθήματα της ικανοποίησης, της χαράς, της τιμής και της υπερηφάνειας, αποτέλεσμα της επίσημης αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς μας.
Αναλογιζόμαστε, παράλληλα, το χρέος και την ευθύνη μας έναντι της πατρίδας μας και της κοινωνίας και ανανεώνουμε την ισχύ του όρκου και τη βούλησή μας να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα, με αποτελεσματικότητα, με ανθρωπιά και αυτοθυσία στις απαιτήσεις της θεσμικής μας αποστολής.
Γνωρίζουμε, άλλωστε, όλοι πως η προστασία των πολιτών, η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και γενικά η εξασφάλιση των απαραίτητων για την οικονομική ανάκαμψη και την ευημερία της χώρας προϋποθέσεων ομαλότητας, ηρεμίας και ασφάλειας αποτελούν βασικές υποχρεώσεις και κυρίαρχη προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία.
Μια Αστυνομία σύγχρονη παρά το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον, αποτελεσματική παρά τις πολυάριθμες και πολύπλοκες επιχειρησιακές απαιτήσεις, εξωστρεφή παρά την ιδιαίτερη ιεραρχική και οργανωτική της δομή και κυρίως ανθρώπινη παρά τις δύσκολες βιωματικές εμπειρίες υπό τις οποίες, μοιραία, το προσωπικό της καλείται, καθημερινά, να εκπληρώσει τη σημαντική και πολυεπίπεδη υπηρεσιακή του αποστολή.
Αυτή η Αστυνομία τιμάται σήμερα. Σ’ αυτήν την Αστυνομία έχετε την τιμή, έχουμε την τιμή να υπηρετούμε.
Σ’ αυτήν την Αστυνομία στηρίζεται η Πολιτεία για να χαράξειτη μελλοντική της πορεία, σ’ αυτήν την Αστυνομία προσβλέπουν η κοινωνία και οι πολίτες, ώστε να οργανώσουν τη ζωή και το μέλλον τους με όρους σταθερότητας, ευνομίας και ασφάλειας.
Έχουμε, λοιπόν, χρέος να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Έχουμε χρέος να ανταποδώσουμε, με το έργο μας, την τιμή που μας επιδαψίλευσε η Πολιτεία, την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει η κοινωνία, τη συμπάθεια με την οποία μας αντιμετωπίζει ο συνάνθρωπός μας, ο απλός πολίτης, στην καθημερινότητά του.
Οφείλουμε, να υπερασπιστούμε τους λόγους για τους οποίους η Ελληνική Αστυνομία έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένας από τους βασικούς, αν όχι ο πιο βασικός παράγοντας εξασφάλισης της ομαλότητας και της κοινωνικής συνοχής.
Κι αυτό οφείλουμε να το πράξουμε όλοι μαζί· συντεταγμένα, αποφασιστικά και υπεύθυνα, διατηρώντας τη συνοχή, τις αρχές και την αξιοπιστία που με το δικό σας μόχθο, με τη δική σας προσπάθεια έχουμε κατακτήσει.
Ο αγώνας είναι κοινός, η προσπάθεια συλλογική, ο στόχος αυτονόητος και αταλάντευτα σταθερός· η προστασία, η ασφάλεια, η υπεράσπιση της χώρας, της κοινωνίας, της δημοκρατίας.