Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

Είμαστε τελικά ότι... τρώμε ;Είμαστε τελικά αυτό που τρώμε; Πρόκειται για μια φράση- ερώτηση που την ακούμε συχνά και την απάντηση σε αυτή θα μπορούσε να δώσει μια άλλη ερώτηση: «Γινόμαστε άραγε αυτό που τρώμε;»

Αν απαντήσουμε στη 2η ερώτηση, τότε συνεπαγωγικά θα οδηγηθούμε και στη λύση της 1ης. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μια παραδοχή, ότι «αυτό που τρώμε σήμερα… γίνεται κομμάτι του εαυτού μας αύριο» και ας δώσουμε μερικά παραδείγματα για να το κατανοήσουμε καλύτερα.

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Κική Γούτα, αν σήμερα καταναλώσουμε τροφές που περιέχουν ασβέστιο, τότε το ασβέστιο αυτών των τροφών θα γίνει ένα νέο μικρό κομμάτι στα κόκαλα και στα δόντια μας.

Αν σήμερα καταναλώσουμε φρέσκα φρούτα, τότε η βιταμίνη C θα γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια του οργανισμού μας απέναντι στις διάφορες λοιμώξεις.

Αν σήμερα καταναλώσουμε επαρκή πρωτεΐνη, τότε την επόμενη μέρα θα γίνει πλήρης αποκατάσταση των φθαρμένων ιστών, ενώ αν καταναλώσουμε περισσότερη από αυτή που χρειαζόμαστε, θα ξυπνήσουμε με περισσότερο αποθηκευμένο λίπος μέσα στο σώμα μας.

Αν προσθέσουμε δυο με τρεις κουταλιές ωμό ελαιόλαδο στο φαγητό μας, η καρδιά μας θα εργάζεται καλύτερα και ο νους μας θα λειτουργεί γρηγορότερα.

Αν έχουμε καθημερινά δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια στη διατροφή μας, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα βοηθήσουν το σώμα μας να είναι πιο δραστήριο και το νευρικό μας σύστημα σε πλήρη διαύγεια και ετοιμότητα.

Αν οτιδήποτε φάμε σήμερα είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο, πιο ζωντανό και πιο κοντά στη φυσική του πηγή προέλευσης, χωρίς πρόσθετα χημικά και συντηρητικά, τότε σίγουρα αυτό θα αντανακλάται θετικά στη διάθεσή μας, στις δυνάμεις μας, στη διανοητική ευεξία μας και στη άριστη φυσική μας κατάσταση.

Δεν ξέρω, λοιπόν, αν τελικά υπάρχει απάντηση στο αν «είμαστε ό,τι τρώμε» αυτό που είναι σίγουρα ωστόσο είναι πως αυτό που τρώμε είναι αναμφίβολα μέρος του σώματός μας και της εικόνας μας!