Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Η διατροφική προσφορά της πατάτας στην υγεία μας


Αν και θεωρείται από πολλούς, τρόφιμο με μεγάλο θερμιδικό δεικτή, η πατάτα δε στερείται θρεπτικής αξίας και μπορεί να αποτελέσει συστατικό ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και ως επί το πλείστον ψητή ή βραστή.

Ωστόσο, η πατάτα συγκαταλέγεται στα αμυλούχα τρόφιμα και αποτελεί καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Β6. Επίσης, περιέχει μικρές ποσότητες θειαμίνης, νιασίνης καθώς και απαραίτητων μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και το μαγγάνιο.

Σημαντίκο είναι να επισημάνουμε, ότι οι θρεπτικές ουσίες παρέχονται από την πατάτα μέσω του τρόπου που ακολουθουμέ στο μαγείρεμά της. Δηλαδή,το ψήσιμο να υπερτερεί έναντι του βρασμού, όσον αφορά στη διατήρηση των υδατοδιαλυτών βιταμινών και του καλίου.

Αναφορικά με το θερμιδικό της περιεχόμενο, μια μικρή πατάτα σε μέγεθος αυγού, αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, όσες δηλαδή και μια φέτα ψωμί.

Συνεπώς, το κλειδί βρίσκεται στην ποσότητα κατανάλωσης και στον τρόπο μαγειρέματος, αφού το τηγάνισμα επιβαρύνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε λιπαρά και κατ’ επέκταση θερμίδες.