Ψέμα η ανατίμηση του κρέατος που επικαλούνται «ορισμένοι» για να αυξήσουν το σουβλάκι στα 3 €
Ρεπορτάζ
Στέλιος Kράλογλου
Αλλον ένα μύθο που καλλιεργούν όσοι θέλουν να αισχροκερδήσουν με το παραδοσιακό σουβλάκι καταρρίπτει σήμερα η «δημοκρατία»! Από την ανάλυση των στοιχείων της χοντρικής και της λιανικής αγοράς προκύπτει ότι παραδοσιακά η τιμή του εισαγόμενου χοιρινού (την οποία κάποιοι επικαλούνται ως αφορμή των ανατιμήσεων) αυξάνεται ελαφρώς την άνοιξη αλλά μειώνεται κάθετα το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα: Στη χονδρική αγορά εισαγόμενου χοιρινού κρέατος και σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών, την περίοδο Μαρτίου - Μαΐου υπάρχει κάθε χρόνο μια διακύμανση στις τιμές από 2,60 ευρώ μέχρι 2,90 ευρώ το κιλό. Κάθε φθινόπωρο όμως η διακύμανση τιμών περιορίζεται στα 2,10-2,30 ευρώ το κιλό.
Από τα δελτία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό προκύπτει ότι η τελική τιμή στη λιανική σπάνια αυξάνεται πάνω από 3% στο χοιρινό κρέας.
Πού οφείλεται η περιοδική αύξηση στις τιμές της χονδρικής; Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, «το φαινόμενο οφείλεται συνήθως στην κυκλικότητα της ζωής των ζώων, σε ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται κατά καιρούς, σε έκτακτα γεγονότα και σε καιρικά φαινόμενα, στην αύξηση της ζήτησης από ορισμένες μεγάλες χώρες κ.ά. Συνήθως οι συνέπειες είναι παροδικές και οι αυξήσεις απορροφούνται από τη βιομηχανία μεταποίησης και την αλυσίδα διανομής». Αρα τι άλλαξε φέτος; Κάποιοι αποφάσισαν να προεξοφλήσουν αυξήσεις τιμών στο σουβλάκι με πρόσχημα την πανώλη στα χοιρινά της Κίνας!
Θέση πήρε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Γιώργος Καββαθάς, που κατηγόρησε τα μέλη τού υπό σύσταση σωματείου ψητοπωλών ότι «είναι λαγοί» για κάποιον από τον χώρο του κρέατος. «Δεν μπορείς να μιλάς για αύξηση από τα 2,20 στα 3 ευρώ. Μπορώ να δω μια ανατίμηση 10-20 λεπτών αν υπάρξει αύξηση στην τιμή του κρέατος» είπε ο κ. Καββαθάς. Να σημειωθεί πως ο κλάδος των ψητοπωλών δεν εκπροσωπείται από κάποιο άλλο θεσμοθετημένο σωματείο και, φυσικά, δεν έχει ληφθεί καμία συλλογική απόφαση για τις τιμές.
Και... συλλαλητήριο!
Το θέμα πέρασε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου διοργανώνεται... «Συλλαλητήριο κατά των αυξήσεων στα σουβλάκια στις 30 Απριλίου στο Σύνταγμα»! Η σελίδα στο facebook, ακόμη και αν ξεκίνησε για… πλάκα, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το κόστος του αγαπημένου φαγητού των Ελλήνων, με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν σειρά προτάσεων.
Πρόεδρος Βαρβακείου: «Εισαγόμενα σχεδόν όλα τα ζωικά των ψησταριών»
Μόνο ελληνικά δεν είναι τα κρέατα που χρησιμοποιούνται για το παραδοσιακό σουβλάκι! Ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης παραδέχτηκε χθες: «Δεν είμαστε μία χώρα αυτάρκης! Το 70% του κρέατος που τρώμε στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο. Ειδικά στο μοσχάρι, το ποσοστό φτάνει στο 90%. Λένε για ελληνικά μοσχάρια. Πού είναι τα μοσχάρια, στην Ομόνοια;»
Για τα σενάρια περί αύξησης στην τιμή του κρέατος είπε: «Οι Κινέζοι έχουν σαρώσει την ευρωπαϊκή αγορά μετά την πανώλη των χοίρων που έχει χτυπήσει τη χώρα τους, δημιουργώντας έτσι έλλειψη σε χοιρινό κρέας». Προέβλεψε μάλιστα ότι η έλλειψη του κρέατος θα κρατήσει περίπου έναν χρόνο.
Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, οι εισαγωγές κρέατος (μοσχαρίσιο, χοιρινό και πουλερικών) στην Ελλάδα ξεπερνούν κάθε χρόνο το 1 δισ. ευρώ. Στις εισαγωγές νωπού μοσχαρίσιου κρέατος τα σκήπτρα κρατά η Γαλλία, εξάγοντας στην Ελλάδα το 43,85% του φρέσκου μοσχαρίσιου. Ακολουθούν η Πολωνία και η Γερμανία. Στο χοιρινό την πρώτη θέση κρατά η Ολλανδία και στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία.
Οι δύο χώρες κρατούν περισσότερο από το 65% της συνολικής ποσότητας εισαγόμενου χοιρινού. Στις εισαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος Ρουμανία, Σκόπια και Ισπανία καταλαμβάνουν καλές θέσεις μεταξύ των προμηθευτών μας, όμως η Νέα Ζηλανδία παραμένει ο κύριος προμηθευτής της Ελλάδας.
dimokratianews.gr