Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Από το Πάθος στην Ανάσταση" εκδήλωση στη Θήβα:


Μεγαλείο η εκδήλωση «Από το Πάθος στην Ανάσταση» στη Θήβα, από την Μητρόπολη Αττικής και Βοιωτίας των Γ.Ο.Χ.
Μεγαλείο χαρακτηρίστηκε από τους Θηβαίους αδελφούς, η Βυζαντινή μουσική εκδήλωση της Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας με τίτλο «Από το Πάθος στην Ανάσταση» που πραγματοποιήθηκε απόψε, Σάββατο του Λαζάρου, στην αίθουσα «Αλ. Κοφίνης» του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Θηβαίων.

Η κατανυκτική και βαθιά βιωματική για όλους βραδιά, αφιερωμένη στα Άγια και Σεπτά Πάθη του Κυρίου μας, ήταν ο καταλληλότερος τρόπος να υποδεχθούμε, παραμονή των Βαΐων, τη «θριαμβευτική» είσοδο του Χριστού μας στα Ιεροσόλυμα, αλλά και την Eβδομάδα των Παθών που θα ακολουθήσει.

Η έξοχη παραγωγή της Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας φιλοξενήθηκε για δεύτερη φορά σε προσφερόμενο θεατρικό χώρο, αλλά για πρώτη φορά στην πόλη των Θηβαίων. Το ιδιαιτέρως αγαπημένο αυτό έργο, παρουσιάζεται κατ’ επανάληψη στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως, την περίοδο αυτή, τα τελευταία τρία έτη, απολαμβάνοντας διθυραμβικά σχόλια. Η εντυπωσιακή απόδοση των μεστών σε πίστη και λατρεία εκκλησιαστικών ύμνων από τους «Υμνωδούς», υπό την καθοδήγηση του χοράρχου κ. Ιωάννη Κιαχόπουλου, οι αφηγήσεις από τους πατέρες της Μητροπόλεώς μας, τον Πρεσβύτερο π. Λεωνίδα Πίττο και τον Διακόνο π. Νεκτάριο Γιαζγκουλίδη, συνοδεία του ήχου από το παραδοσιακό Κανονάκι του μουσικού κ. Παναγιώτη Δημητρακόπουλου, και βέβαια η οπτικοακουστική -με εξελιγμένες πολλών επιπέδων τεχνολογικές μεθόδους- παρέμβαση του Πρωτοσύγκελου π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδη, μας μετέφεραν νοερά στα συγκλονιστικά για την ανθρώπινη ιστορία σωτηριολογικά γεγονότα της εποχής. Την υμνολογική και αφηγηματική αυτή μυσταγωγία κόσμησαν με την παρουσία και συμμετοχή τους τα Κατηχητόπουλα των ενοριών Αγίων Πάντων Θηβών, Αγίας Τριάδος Λειβαδιάς, Αγίου Νικολάου Αχαρνών και Αγίων Κων/νου & Ελένης Ασπροπύργου και η παρουσίαση της Σιμέλας Λαζαρίδου. Τόσο η έμπνευση της ιδέας, όσο και η προτροπή για την υλοποίησή της, η αρμονική συνεργασία και το ευλογημένο αποτέλεσμα, ήρθε με την ευχή και την αδιάκοπη επιμέλεια και φροντίδα του Επισκόπου μας.

Το Βυζαντινό ορατόριο παρακολούθησαν στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού, πιστοί και φίλοι της Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων και ο Αντιδήμαρχος της πόλεως, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, του Ελληνικού κοινοβουλίου, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλογικών Φορέων και Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως της Θήβας.

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας, π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, ευχαρίστησε εκ μέρους του Ποιμενάρχου μας όλους, όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της ενέργειας.

Αρχικά, ευχαρίστησε τους τοπικούς παράγοντες και φορείς για την υποστήριξη και παρουσία τους, συγκεκριμένα:

– Τον Αντιδήμαρχο Θηβαίων κ. Ανδρέα Χατζησταμάτη

– Τον Βουλευτή Βοιωτίας κ. Ευάγγελο Καρακώστα

– Τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Γεώργιο Αναστασίου

– Τα μέλη του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου που παρευρέθησαν

– Τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΘ κ. Κωνσταντίνο Χαρέμη για την παραχώρηση της αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου

– Την Πρόεδρο τριτέκνων Αν Αττικής και υποψήφια Ευρωβουλευτή κ. Μαρία Ναυροζίδου

– Το Γραφείου Τύπου του Δήμου Θηβαίων, τον ραδιοφωνικό σταθμό «Yolo fm» και τον κ. Τσότρα και τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή της εκδήλωσης.

Τους συντελεστές της εκδήλωσης, μέλη της οικογένειας της Μητροπόλεώς μας:

– Τον Μεικτό Βυζαντινό Χορό της Μητροπόλεώς μας «Υμνωδοί» και τον χοράρχη κ. Ιωάννη Κιαχόπουλο, καθώς και τον μουσικό, τον κ. Παναγιώτη Δημητρακόπουλο

– Τους Πατέρες για την αφήγηση των κειμένων, τον Πρεσβύτερο π. Λεωνίδα Πίττο και τον Διάκονο π. Νεκτάριο Γιαζγκουλίδη

– Την παρουσιάστρια Σιμέλα Λαζαρίδη

– Τον Πρεσβύτερο π. Ματθαίο Μαβίδη για την τεχνική υποστήριξη της παραγωγής και τους συνεργάτες του της εταιρείας ΑΧΟΝ sound

– Την υπεύθυνη της ομάδας “Λυδία” της Μητροπόλεως, κ. Ευαγγελία Ψαρομμάτη για την συνεργασία

Ιδιαιτέρως δε,

– τον Λειτουργό της πόλης των Θηβαίων, Πρεσβύτερο π. Στυλιανό Κομνηνό και την Πρεσβυτέρα του Μαρία, καθώς και

– την Κατηχήτρια, Πρεσβυτέρα Αργυρώ Βουτσινού για τη συμβολή της

Και βέβαια,

– Τους νέους και τα παιδιά των Κατηχητικών μας Σχολείων από τις ενορίες Αγίων Πάντων Θηβών, Αγίας Τριάδος Λειβαδιάς, Αγίου Νικολάου Αχαρνών και Αγίων Κων/νου & Ελένης Ασπροπύργου.

Οι ευχαριστίες ολοκληρώθηκαν με αναφορά στον συμπαραστάτη και καθοδηγητή στην προσπάθεια αυτή, την κινητήριο δύναμη, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωτοσύγκελος, τον εμπνευστή του δημιουργικού αυτού έργου, του ευρύτερου πνευματικού και καλλιτεχνικού προς ανάταση ψυχής έργου της Μητροπόλεως, τον σεπτό μας Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο.

Τον επίλογο της βραδιάς έκανε ο Επίσκοπός μας με αναφορά στις Άγιες ημέρες και τα γεγονότα που θα διαδραματισθούν από αύριο, εστιάζοντας σε δυο ιδιαιτέρως διακριτά σημεία, που με τρόπο υποδειγματικό παρουσιάστηκαν στην ανθρωπότητα. «Το ένα, ο πόνος που αγόγγυστα βίωσε η Παναγία, η μάνα του Χριστού, και το άλλο, η απαράμιλλη συγχωρητικότητα που ο Ιησούς μεγαλόψυχα υπέδειξε. Το πρόσωπο που συνέδεσε τον Θεό με τον άνθρωπο, αναφερόμενος στην Θεοτόκο, κάτω από το Σταυρό του παιδιού της, κράτησε το αιμόφυρτο σώμα Του. Εκείνος, που με ένα του μόνον άγγιγμα θεράπευσε σωματικά και ψυχικά, που ποτέ δεν ενόχλησε, παρά μόνον ευεργέτησε, Αυτός, πάνω στο Σταυρό, ζητούσε το έλεος των σταυρωτών Του. Πόσο πραγματικά μικροί είμαστε δίπλα σε αυτά τα μεγέθη; Τόσο ο πόνος που αγόγγυστα υπέμεινε η Παναγία, όσο και η συγχωρητικότητα που μεγαλειωδώς υπέδειξε ο Ιησούς, είναι αυτά που θα μείνουν μέσα μας, από το πέρασμα των ημερών που ακολουθεί, μέσα από το Πάσχα. Είναι αυτά, που μας ανήκουν και θα μας συνοδεύσουν στο υπόλοιπο της ζωής μας, ως ωφέλεια της ψυχής, της οικογένειας, του Δήμου των Θηβαίων, της πατρίδας.Αγογγύστως και με πίστη να υπομείνουμε κι εμείς σε όσα μεθοδευμένα μας έχουν υποβάλει, διότι μετά τη σταύρωση, ακολουθεί η Ανάσταση», ήταν ένα μικρό απόσπασμα από όσα, από καρδιάς, ανέφερε ο Επίσκοπός μας ολοκληρώνοντας τον επίλογό του με ευχές για καλή Ανάσταση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία συγκλονιστική προβολή βίντεο του Αγίου Φωτός.