Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Αίτηση πτώχευσης από την Κατσέλης


Μετά την αδιέξοδη προσπάθεια για ανασυγκρότηση o όμιλος της Nutriart (γνωστή ως Κατσέλης) βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από το λουκέτο.Την περασμένη Πέμπτη η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στην κατάθεση αίτησης πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δηλώνοντας...πλέον και επίσημα ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.Τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της διοίκησης, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί τρόπος ώστε η εταιρεία να καταφέρει να βρει τον δρόμο της.Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας, χθες Παρασκευή, με επιστολή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, «αν και το τελευταίο διάστημα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την αναδιάρθρωσή της,η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, ταυτόχρονα με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην οριστικοποίηση, στη σύναψη και στην υλοποίηση των συμφωνιών χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική της κατάσταση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μην είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο την τελευταία διετία οι σημαντικές καθυστερήσεις στις συμφωνίες για αναδιάρθρωση από μέρους των τραπεζών ήταν καθοριστικές για την εξέλιξη που οδηγεί στο λουκέτο. Περίπου 11 μήνες κράτησε η διαπραγμάτευση για την πρώτη συμφωνία με τις τράπεζες το 2011 και εννέα μήνες το 2012, με αποτέλεσμα όταν εκταμιεύτηκαν τα αναγκαία κεφάλαια η κατάσταση για το μέλλον της Nutriart να είναι μη αναστρέψιμη.
Ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία είναι το γεγονός ότι πριν από την τελευταία ρύθμιση χρεών είχε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 110,1 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανερχόταν σε 170,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι πωλήσεις της ήταν 20,242 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένες, έναντι 38,3 εκατ. ευρώ το 2011. Μάλιστα, οι ζημιές της το 2012 διαμορφώθηκαν σε 36,8 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία Nutriart δημιουργήθηκε το 2008 από την ένωση των εταιρειών Υιοί Χ. Κατσέλη ΑΒΕΕ, Αλλατίνη ΑΒΕΕ και ΕΛΒΙΠΕΤ ΑΕ. Στον όμιλο απασχολούνται σήμερα 480 εργαζόμενοι, ενώ βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η Tinola Holding (συμφερόντων της οικογενείας Δαυίδ).
Στον αγώνα του για επιβίωση και αναδιάρθρωση ο όμιλος της Nutriart είχε απευθυνθεί τα τελευταία χρόνια σε funds στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναζητώντας χρηματοδότη, χωρίς ωστόσο θετική κατάληξη. Μάλιστα, ακόμη και η τελευταία προσπάθεια για αγορά από την εταιρεία Μέλισσα - Κίκιζας των εγκαταστάσεων του αλευρόμυλου Αλλατίνη της Nutriart δεν είχε αίσιο τέλος.
Η αίτηση πτώχευσης αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.

Πηγή:http://www.zougla.gr