Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ;

http://www.agioritikovima.gr/
Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας. Πολλοί συχνά μπερδεύουν τα πρώιμα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας με τη γρίπη. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να γνωρίζουμε τα σημάδια της μηνιγγίτιδας, ώστε να ενεργήσουμε γρήγορα.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της μηνιγγίτιδας;

Τα συμπτώματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας αναπτύσσονται μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες. Τα συμπτώματα της ιογενούς μηνιγγίτιδας αναπτύσσονται συνήθως πολύ γρήγορα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάζονται αρκετές ημέρες.

Παρακάτω παρατίθενται τα πιο κοινά συμπτώματα των δύο τύπων. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως το σήματα κατατεθέν της μηνιγγίτιδας είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος και η δυσκαμψία στον αυχένα. Τα συμπτώματα, λοιπόν, είναι τα εξής:

- Σοβαρός επίμονος πονοκέφαλος
- Δυσκαμψία του αυχένα και πόνος που καθιστά δύσκολο να κινήσετε το πηγούνι σας προς το στήθος σας
- Ναυτία και έμετος
- Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
- Υπνηλία ή νωθρότητα
- Ευαισθησία στο φως
- Ανορεξία

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν σπασμούς και κώμα. Στα βρέφη, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ευερεθιστότητα, κακή διατροφή και λήθαργο.

Άλλες πιθανά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου:

Τα πρόσθετα συμπτώματα της μηνιγγιτιδόκοκκικής λοίμωξης όταν έχει εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος είναι:

- Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος
- Κράμπες στο στομάχι
- Κρύα χέρια και πόδια
- Δερματικό εξάνθημα
- Πόνος στους μύες ή στις αρθρώσεις
- Ταχεία αναπνοή
- Ρίγη

Θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική περίθαλψη για τη μηνιγγίτιδα, άν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας ή κάποιος που γνωρίζετε έχει μηνιγγίτιδα. Καλέστε τον γιατρό σας και περιγράψτε του τα συμπτώματα. Διαφορετικά, πηγαίνετε αμέσως στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών.