Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010
Δελτίο Τύπου
Με αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Παιδείας στη Βοιωτία, ήταν η ομιλία της βουλευτού ΠΑΣΟΚ , Αριάδνης Αγάτσα στη Βουλή (9/2/2010) στο νομοσχέδιο τού Υπουργείου Παιδείας, δια Bίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την ίδρυση Νέων Μητροπόλεων και άλλων διατάξεων περί Έρευνας και Τεχνολογίας.
Επισυνάπτουμε τον σχετικό κώδικα για το βίντεο και το κείμενο ομιλίας:
Κύριε πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Επειδή έγινε λόγος για την Παιδεία την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας (Σ.Σ. νωρίτερα ο βουλευτής της Ν. Δ κ. Λυκουρέτζος είχε ασκήσει κριτική στην Υπουργό κ. Διαμαντοπούλου) θέλω να πω γι αυτό που το γνωρίζω καλά κι αφορά στην πατρίδα μου τη Βοιωτία.
Στη Βοιωτία, υπήρχαν πολλές κενές θέσεις εκπαιδευτικών, και τους τελευταίους μήνες γίνεται προσπάθεια κάλυψης τους. Το κτιριακό πρόβλημα είναι μεγάλο ειδικά στα νηπιαγωγεία και την πρωτοβάθμια, ενώ ΤΕΙ και ΑΕΙ είχαν αφεθεί στην τύχη τους.
Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι υπό την ηγεσία της κας Διαμαντοπούλου στο Υπουργείου Παιδείας, θα βελτιωθούν και θα επιλυθούν πολλά ζητήματα.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο, με τη σημερινή πρόταση της κυβέρνησης προς το νομοθετικό σώμα συζητούμε το σχέδιο νόμου για μια αρμονικότερη και καλύτερη λειτουργία της Εκκλησίας, δείγμα της σωστής σχέσης κράτους – εκκλησίας.
Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται να διαιρεθεί η Ιερά Μητρόπολη Αττικής σε δύο νέες Μητροπόλεις και να ρυθμιστούν τα όποια θέματα και ζητήματα, ανακύπτουν από τη διαίρεση αυτή.
Στη θέση της Μητρόπολης Αττικής θα έχουμε την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.
Πρόκειται για μια διαίρεση-κατάτμηση που είναι αναγκαία τόσο για λόγους απογραφικούς, δηλαδή τον μεγάλο πληθυσμό πολιτών της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των πιστών στην Περιφέρεια Αττικής.
Να αναφέρουμε ότι ο αριθμός του πληθυσμού ανέρχεται σε 545.00 περίπου κατοίκους.
Επίσης ρυθμίζονται οι τοποθετήσεις των υπαλλήλων, χωρίς να έχει υπάρξει ανάγκη για νέο προσωπικό, όπως και οι οργανικές θέσεις ιεροκηρύκων, διακόνων κλπ. Το υφιστάμενο προσωπικό θα εξυπηρετεί τις δύο νέες μητροπόλεις.
Θέλω να επισημάνω ότι πρόκειται για μια πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που θα χαρακτήριζα σοφή για έναν επιπρόσθετο λόγο: είναι σε όλους γνωστά τα ζητήματα και γεγονότα που απασχόλησαν αυτή την Μητρόπολη στο πρόσφατο παρελθόν.
Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι αυτό το σχέδιο νόμου δεν επιβαρύνει ουσιαστικά τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αφού στην ουσία μιλούμε μόνον για τη δαπάνη μισθοδοσία ενός επιπλέον Μητροπολίτη και τα όποια έξοδα εξοπλισμού, λειτουργίας κλπ. δεν επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά επιβαρύνουν τις ίδιες τις Μητροπόλεις.
Κύριε πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου συζητούμε για την αναστολή του «θεσμικού πλαισίου Έρευνας και Τεχνολογίας», δηλαδή την αναστολή του νόμου 3653 του 2008, τον οποίο είχε ήδη αναστείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, που ή ίδια είχε εισάγει για ψήφιση.
Νομίζω ότι είναι σε όλους μας κατανοητό πως η πολυπλοκότητα των διαδικασιών που προέβλεπε ο νόμος, ήταν η αιτία αναστολής του από την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι 31/12/2009.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει, μετά από διαβούλευση και σύμφωνη γνώμη των φορέων Έρευνας και Τεχνολογίας, να νομοθετήσει με συγκεκριμένα στοιχεία.
Να θεσμοθετήσει πλαίσιο, που θα καθιστά κυρίαρχο το ρόλο της Έρευνας και Τεχνολογίας στην πατρίδα μας.
Ένα πλαίσιο με στόχο μια θεσμική αναθεώρηση που θα έχει προοπτική και μέλλον, θα ενοποιεί Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια και θα δίνει αναπτυξιακό χαρακτήρα στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας στη χώρα μας.
Ένα κράτος προχωράει όταν επενδύει στην γνώση – η οποία είναι δύναμη- και δημιουργεί νέες προοπτικές για το παρόν και το μέλλον
Πολιτικό Γραφείο
Αριάδνης Αγάτσα