Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Προτάσεις της Β. Τσόνογλου για την νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Προτάσεις προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατάθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας και Μέλος της Επιτροπής Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη.
Σημειώνουμε ότι οι προτάσεις αυτές προορίζονται και θα αξιολογηθούν από την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το πλαίσιο των προτάσεων της κ. Τσόνογλου έχει ως εξής:
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
Μία από τις βασικότερες αρχές η οποία υπαγορεύεται από αυτή καθαυτή τη φύση του ανθρώπου είναι ότι αυτός για να επιβιώσει πρέπει να ζει μαζί με άλλους ανθρώπους. Ανήκοντας δε κάποια κοινωνική ομάδα ο άνθρωπος έχει μέχρι σήμερα κατορθώσει να επιβιώσει σε όλων των ειδών τις κοινωνίες.
Η σύγχρονη κοινωνία μας απαιτεί δύο αλληλοσυγκρουόμενα προσόντα από το άτομο: την ικανότητα να αναπτύξει πολύ εξειδικευμένες δεξιότητες για να είναι ικανό να προσαρμόζεται στην κοινωνική ομάδα που ανήκει, αλλά ταυτόχρονα και τη δυνατότητα ταχείας προσαρμογής του στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που συνεχώς αλλάζουν.
Η οικογένεια πάντα βρισκόταν και βρίσκεται σε τροχιά αλλαγής που βαίνει παράλληλα με τις αλλαγές της ευρύτερης κοινωνίας. Στην τροχιά των ταχέων κοινωνικών ανακατατάξεων του κόσμου μας η οικογένεια καλείται να βρίσκεται σε μία διαδικασία συνεχούς προσαρμογής καθώς αποτελεί την «μήτρα» της ψυχοκοινωνικής εξέλιξης των μελών της. Οι αλλαγές άλλωστε πάντοτε προχωρούν από την κοινωνία προς την οικογένεια και ποτέ από την μικρότερη μονάδα στην μεγαλύτερη. Η οικογένεια θα αλλάζει όμως ταυτόχρονα και θα διατηρείται γιατί, όπως έχει αποδειχθεί είναι ο καταλληλότερος χώρος για να επιβιώσει το άτομο σε μία συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία.