Κατά πόσο βιώσιμο όμως είναι το ευρώ υπό αυτές τις συνθήκες; Με ποιο τρόπο θα πειστούν οι αγορές, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν στείλουν, σήμερα και αύριο, ένα σαφέστερο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας; Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν την αποβολή της χώρας μας από την ευρωζώνη. Μάλιστα σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid το 53% των Γερμανών ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποβολής της Ελλάδας από την ομάδα του ευρώ, σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Η αποβολή της Ελλάδας δεν θα πρέπει να είναι ταμπού, συνεπικουρεί και ο οικονομολόγος Βόλφγκανγ Γκέρκε. Σε συνέντευξή του στη Βαυαρική Ραδιοφωνία ο Γκέρκε τόνισε ότι όταν μια χώρα δεν συμπεριφέρεται με σεβασμό στο ευρώ, τότε θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες και σε αυτή την περίπτωση στις θα πρέπει οι ευρωπαϊκές συνθήκες να προβλέψουν δυνατότητα εξόδου από το ευρώ.
Στην ευρωσκεπτικιστική Μ. Βρετανία τα τεράστια προβλήματα της ευρωζώνης μοιάζουν να επιβεβαιώνουν εκείνους που τραγουδούσαν από παλαιά το ρέκβιεμ για το ευρώ, και πρώτον από όλους των βρετανό ευρωβουλευτή Νάιγκελ Φαρέιτζ.
«Η φτωχή Ελλάδα βρίσκεται στην οικονομική φυλακή του ευρώ», είπε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι υποτίμηση. Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, γιατί το ίδιο θα συμβεί στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης θα υποφέρουν, επειδή εσείς, κύριε Μπαρόζο, προσπαθείτε να κρατήσετε ζωντανό αυτό το καταστροφικό ευρώ. Θα καταρρεύσει, και για τους κατοίκους της Ευρώπης όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο».