Ριζικές αλλαγές στην αγορά των βασικών αγροτικών προϊόντων προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που προωθεί σειρά ρυθμίσεων μεταξύ των οποίων και την εξής: για να πουλήσει ο αγρότης το προϊόν του (δημητριακά, βαμβάκι και οπωροκηπευτικά σε πρώτη φάση) θα πρέπει να το κάνει είτε μέσω συλλογικού φορέα (ενός συνεταιρισμού ή μια Ένωσης για παράδειγμα) ή μέσω της διακλαδικής εφ’ όσον η συναλλαγή γίνεται με ιδιώτη. Στο συμβόλαιο θα αναγράφεται υποχρεωτικά η (τελική) τιμή του προϊόντος ώστε να τερματιστεί το καθεστώς των ανοιχτών τιμών που πλήττει κυρίως τους αγρότες όπως οι ίδιοι ομολογούν.
Αν κάποιος αγρότης πουλήσει χωρίς συμβόλαιο, τότε δεν θα έχει καμιάς άλλης μορφής επιδότηση από το κράτος εκτός φυσικά από την ευρωπαϊκή, όπως ανέφερε στην Βουλή η κα Κατερίνα Μπατζελή.Επιπρόσθετα, τα συμβόλαια θα κατατίθενται στην εφορία και θα διασταυρώνονται με το ΟΣΔΕ, ενώ χωρίς την δήλωση καλλιέργειας του ΟΣΔΕ δεν θα μπορεί να γίνεται καμία συναλλαγή. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο επιχειρεί να χτυπήσει τις «ελληνοποιήσεις» αλλά και τα την παραοικονομία.
Επιπλέον, οι έμποροι αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων θα πρέπει να έχουν σε κάθε τους συναλλαγή με παραγωγούς εγγυητική επιστολή ίση με το 110% του ποσού της συναλλαγής. Εξετάζεται αν η ρύθμιση αυτή ισχύει και για συνεταιρισμούς ή Ενώσεις όχι όμως για συναλλαγές με τα μέλη τους.
Στο υφιστάμενο παρατηρητήριο τιμών θα αναγράφονται τόσο οι τιμές λιανικής όσο και χονδρικής για να γίνονται συγκρίσεις. Ακόμη, καταργούνται τα πιστωτικά τιμολόγια από τα σούπερ μάρκετ.
«Η στρατηγική μας για τα τρόφιμα καλύπτει τα 2/3 της συνολικής στρατηγικής μας για τη γεωργία. Το εισόδημα του αγρότη πρέπει να προέρχεται κυρίως από την αγορά όπως συμβαίνει με τα οπωρολαχανικά (60%) και το βαμβάκι (80%)», υπογράμμισε η κα Μπατζελή ανακοινώνοντας ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αγορά αγροτικών προϊόντων θα έχουν ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας μέχρι τα τέλη Μαρτίου