Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ένωσης Νέων Αγροτών Βοιωτίας


Δελτίο Τύπου


   Την Παρασκευή 12-3-2010, έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων της Ένωσης Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) Βοιωτίας και υποψηφίων Νέων Γεωργών του νομού  με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Καχριμάκη, παρουσία συμβούλων του και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.


   Την Ε.Ν.Α. Βοιωτίας εκπροσώπησαν οι Βασίλης Κόλλιας, Ιωάννης Ανυφαντής, Κώστας Δρίτσας, Δημήτρης Νταβαλούμης, Κώστας Πάλλης και Κώστας Παναγιώτου.                                           


    Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του κ. Καχριμάκη για τις προθέσεις των υποψηφίων για ένταξη Νέων Γεωργών του νομού μετά την συνάντηση υποψηφίων Νέων Γεωργών της Βοιωτίας, στην Αλίαρτο 4-3-2010, την υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση υλοποίηση του προγράμματος για τους Νέους Γεωργούς, την ασάφεια που διαχέεται εδώ και μήνες, των τελικών προθέσεων του υπουργείου για το θέμα και το δελτίο τύπου από τις 18-2-2010 που εντάσσει όλους τελικά τους υποψηφίους με μείωση του ποσού του Πριμ, από τα αρχικά 25.000-40.000 ευρώ στα 10.000-20.000 ευρώ, να διεκδικήσουν ακόμη και νομικά την «συνέχεια και συνέπεια » του ελληνικού κράτους απέναντί τους. Επιπλέον, να αποσαφηνιστούν τα όσα περιέχονται στο δελτίο τύπου για προβλεπόμενη αύξηση από 50% έως 75% επιχορήγησης στα Σχέδια Βελτίωσης για του Νέους Γεωργούς, την επιδότηση επιτοκίου δανεισμού και τα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα που αναφέρεται πως θα τους δοθούν.


   Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, αφού πρόθεση και του κ. Καχριμάκη και των εκπροσώπων της Ε.Ν.Α. Βοιωτίας ήταν να γίνει προσπάθεια ανοιχτού διαλόγου ώστε τα ζητήματα να συζητηθούν χωρίς εντάσεις και να  προχωρήσει η λύση ιδιαίτερα άμεσα.


   Στην συζήτηση πάνω στο θέμα του προγράμματος Πριμ Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών, ο κύριος υφυπουργός , αφού τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης των νεοεισερχόμενων στο επάγγελμα , αγροτών, επισήμανε για μια ακόμη φορά πως η μέχρι τώρα καθυστέρηση οφείλεται στην μη δέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων από την προηγούμενη κυβέρνηση για την κάλυψη του συνολικού ποσού που απαιτούσε η υλοποίηση του μέτρου, 100 +175 εκατομμύρια ευρώ.


  Η απάντηση από τους αγρότες ήταν πως αυτό μπορούσε να έχει ήδη λυθεί, εάν ήταν πολιτική απόφαση της σημερινής κυβέρνησης, από αναδιανομή κονδυλίων στο Αλ. Μπαλτατζής, αλλά ενημερώθηκαν πως αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, αφού τα διαθέσιμα κονδύλια που έχει είναι πολύ μικρότερα από το αρχικό ποσό, περίπου 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο.


  Στο θέμα των Σχεδίων Βελτίωσης, δήλωσε πως όντως πρόθεση του υπουργείου είναι η υψηλότερη επιδότηση για τους Νέους Γεωργούς, στο 75%, ώστε η μείωση του ποσού του Πριμ να αντισταθμιστεί η και να αυξηθεί, έμμεσα από το υψηλό αυτό ποσοστό, αλλά σε ερώτηση για το τι θα περιλαμβάνεται ως επιλέξιμης δαπάνη και πόσο στοχευμένες στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης των εκμεταλλεύσεων θα είναι, παρέπεμψε σε μια επόμενη συνάντηση παρουσία και του κ. Διβάρη.


  Στο θέμα της επιδότησης επιτοκίου δανεισμού, δήλωσε με έμφαση ο κύριος υφυπουργός, πόσο ωφέλιμο θα είναι για τους Νέους Γεωργούς εάν χρειαστεί να το αξιοποιήσουν, αλλά ενημερώθηκε από τους αγρότες, πόσο ιδιαίτερα δύσκολο είναι να συναφθεί δάνειο γενικά μεταξύ αγρότη και τράπεζας, αυτή την περίοδο, πόσο μάλλον για έναν Νέο Γεωργό, που δεν ικανοποιεί με τα περιουσιακά του στοιχεία τους όρους που προτείνονται από την ΑΤΕ.


  Στο θέμα του Εθνικού Αποθέματος και των δικαιωμάτων, όλοι συμφώνησαν πόσο θα στηρίξει τον κάθε Νέο Γεωργό να λάβει δικαιώματα, αλλά δεν ακούστηκαν σαφείς δεσμεύσεις για το πόσο θα είναι κατά άτομο, πότε θα διανεμηθούν, με ποια κριτήρια και διαδικασίες, τι θα γίνει με Νέους Γεωργούς από τις προηγούμενες προκηρύξεις και τις δικές τους δίκαιες απαιτήσεις σε δικαιώματα.


  Κατά την διάρκεια της συζήτησης, όλοι είχαν συμμετοχή στον ελεύθερο και ανοιχτό διάλογο, που κράτησε από τις 10.15 έως και τις 11.40 και μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν ακόμη, το θέμα της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων από αγρότες και εάν θα προβλεφθεί και στα Σχέδια Βελτίωσης, θέματα επιστροφής Φ.Π.Α. και της υψηλής τιμής των καυσίμων που επιβαρύνουν δυσβάσταχτα το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα σε περιοχές του νομού όπου δεν έχει προχωρήσει το δίκτυο της Δ.Ε.Η. και γενικότερα η διαχείριση υδάτων στον νομό και η έλλειψη εγγειοβελτιωτικών έργων.


  Ενώ ο κ. Καχριμάκης, έδωσε στίγμα των προθέσεων του υπουργείου, να προωθηθεί η προστασία των εγχώρια παραγόμενων αγροτικών προϊόντων σε σχέση με τα εισαγόμενα, με προώθηση καμπάνιας αντίστοιχης με άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Μ. Βρετανία. Η παραγωγή προϊόντων στα οποία είναι ελλειμματική η χώρα και η συντονισμένη παραγωγή για χώρες ‘στόχους’ όπου αυτές είναι ελλειμματικές σε προϊόντα που μπορούν να παράγουμε εδώ, αφού γίνουν οι εμπορικές συμφωνίες και γενικά προτάσεις που θα αυξήσουν άμεσα το εισόδημα του έλληνα αγρότη, που με τη σειρά του θα βοηθήσει την ρευστότητα στην αγορά και το ΑΕΠ της χώρας.


  Ενώ μίλησε με ιδιαίτερη ένταση για τις στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία αλλά και την στρεβλή νοοτροπία κάποιων στην χώρα μας που δημιουργούν αυτό το έλλειμμα προστασίας προς τον πολίτη, τον καταναλωτή, τον συνάνθρωπό μας και την ανάγκη αυτό να αλλάξει σε κάθε επίπεδο, με νομοθετικές παρεμβάσεις από το κράτος, με ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης για παραδειγματική τιμωρία ενόχων σε κάθε θέση, με ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών.