Σάββατο 20 Μαρτίου 2010
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΓΑΤΣΑ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Βοιωτίας
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού η κυρία Αριάδνη Αγάτσα, μέλος της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής που συγκροτήθηκε για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων για το Νερό, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σύμφωνα με Έκθεση της UNICEF, καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του. Συγκλονιστικά είναι επίσης τα στοιχεία του ΟΗΕ αναφορικά με την έλλειψή του σε πολλές χώρες του πλανήτη, αλλά και τη μόλυνση των υδάτων.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε με ψήφισμά της τη δεκαετία 2005 -2015 ως τη Διεθνή Δεκαετία για Δράση, με το σύνθημα "Νερό για τη Ζωή" και η 22α Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Και στην πατρίδα μας το πρόβλημα του νερού είναι οξυμένο από την κατασπατάληση του νερού, την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από βιομηχανικά απόβλητα.
Στη Βοιωτία αντιμετωπίζουμε ήδη ανυπέρβλητα προβλήματα με επιπτώσεις που έχει επιφέρει η επιβάρυνση της περιοχής στον υδροφόρο ορίζοντα. Η μόλυνση του Ασωπού, το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων στην λίμνη Υλίκη και την παράπλευρη Παραλίμνη, η εγκατάλειψη και η έλλειψη προστασίας των βιοτόπων και υγροβιότοπων, το θέμα του Βοιωτικού Κηφισού και η προστασία των σημαντικών ενδημικών ειδών ψαριών και των προστατευόμενων μεταναστευτικών πτηνών.
Τα επακόλουθα προβλήματα που προκαλεί η περιβαλλοντική μόλυνση των υδάτινων πόρων έχουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, αλλά και στην αγροτική και εμπορική οικονομία, αφού έχει παρατηρηθεί μείωση εμπορικής διακίνησης αγροτικών προϊόντων από την συγκεκριμένη περιοχή, στην ανάδειξη του αρχαιολογικού θησαυρού και την ανάπτυξη του τουρισμού.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, για τον τόπο μας είναι μια ακόμη ευκαιρία να συντονίσουμε τη δράση μας για την προστασία του φυσικού μας πλούτου και οφείλουμε να κληροδοτήσουμε μια νέα δεοντολογία στη νέα γενιά για την τεράστια σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων.
Η Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Ελληνικής Βουλής δραστηριοποιείται σ’ αυτές τις κατευθύνσεις και θέλω να αισιοδοξώ για μια πολιτική προστασίας και σωστής διαχείρισης του θησαυρού μας, του ΝΕΡΟΥ!».