Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Επερώτηση για την αποπεράτωση του Νέου Μουσείου Θηβών από την Βάσω Τσόνογλου



Η αρχαία Καδμεία (Θήβα) αποτελούσε από την αρχαιότητα ένα από τα κομβικά σημεία του πολιτισμού της Ελλάδας, ένα λίκνο του πολιτισμού με ευρήματα που τοποθετούνται χρονολογικά από τα παλαιολιθικά έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Στο Βόρειο άκρο του λόφου της Καδμείας βρίσκεται το Μουσείο Θηβών, που δυστυχώς λόγω του ακατάλληλου χώρου δεν ήταν δυνατή η φιλοξενία των αρχαιολογικών θησαυρών που συνεχώς αποκαλύπτονται τόσο στην περιοχή των Θηβών όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας.
Από το 1965 μέχρι και σήμερα πάγιο αίτημα της Θ’ ΕΠΚΑ αποτελούσε η επέκταση του κτηρίου προκειμένου να στεγαστεί και να εκτεθεί ο αρχαιολογικός πλούτος που τόσα χρόνια φυλάσσεται επιμελώς σε αποθήκες του μουσείου, ένα κτήριο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και θα προωθεί τις διαχρονικές αντιλήψεις της Θηβαϊκής ιστορίας. Τελικά, το αίτημα έγινε δεκτό με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η κατασκευή στο δυτικό τμήμα του οικοπέδου της επέκτασης του υπάρχοντος κτηρίου σε ένα σαφώς επικλινές ως προς τα δυτικά έδαφος και σε κατώτερο επίπεδο από το ήδη υπάρχον.
Τμηματικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο από το 1992 μέχρι και το 1998 έφεραν στο φώς την ύπαρξη μεσοελλαδικού νεκροταφείου και την αποκάλυψη αψιδωτού συγκροτήματος, το οποίο και διατηρήθηκε με πρόταση-εισήγηση της Θ’ ΕΠΚΑ το 1999. Τέλη του 2001 υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Μελετών Μουσείων η πλήρως αρχιτεκτονική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής στατικών και Η/Μ εργασιών.
Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που έλαβε χώρα στις 18/06/2002 εντάχθηκε η έναρξη του Μουσείου Θήβας στο Γ’ ΚΠΣ στα πλαίσια του έργου « Επέκτασης, Εκσυγχρονισμού και Επανέκθεσης Μουσείου Θήβας » σαν έργο-γέφυρα με προϋπολογισμό 4,4 εκατ. Ευρώ (1,5 δις δρχ.) και διευκρινίστηκε ότι το ποσό αυτό διατίθεται μόνο για κτηριακές αλλαγές και όχι για επανέκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Μια πρόχειρη οικονομική εκτίμηση ανέδειξε ότι για κτηριακή επέκταση χρειάζονταν 5,869,500 Ευρώ και για την επανέκθεση 1,929,179 Ευρώ.
Ωστόσο, οι εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης δεν έχουν ολοκληρωθεί αν και θα έπρεπε καθόσον αναμένεται μέσω του ΕΣΠΑ η εκταμίευση ποσού 5,200,00 Ευρώ περίπου που θα διατεθεί για την αποπεράτωση του χώρου και την έκθεση των
μόνιμων συλλογών του μουσείου (σημειωτέον έχει ήδη εγκριθεί η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη).
Επιπλέον στην πόλη των Θηβών έχουν ανασκαφεί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους ελλείψει πινακίδων, φωτισμού κ.τ.λ με συνέπεια να μην επισημαίνεται η σπουδαιότητα των χώρων και να μην είναι επισκέψιμοι.
Μέχρι και σήμερα και με λύπη μου σας αναφέρω ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας δεν έχει ολοκληρωθεί αν και η ανακαίνιση του μουσείου αποτέλεσε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την πόλη της Θήβας και η καθυστέρηση της επαναλειτουργίας του αποτελεί μεγάλη απώλεια για την περιοχή που έπαψε να αναδεικνύει την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της καθώς βρίσκεται σε κρίσιμη γεωγραφική θέση πλησίον των Δελφών.
Εν όψει των παραπάνω αναγκών,
Ερωτάσθε:
1) Πότε θεωρείτε ότι θα διατεθεί το ποσό που απαιτείται για την επανέκθεση των αρχαιοτήτων και των εν γένει αρχαιολογικών θησαυρών ώστε να επαναλειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας;
2) Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για την ολοσχερή λειτουργία και πλήρη αποπεράτωση του Αρχαιολογικού Μουσείο της Θήβας και των εν γένει αρχαιολογικών χώρων;

Η Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου - Βυλλιώτη