Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Theodoros Skylakakis Tρόφιμα μολυσμένα με βαρέα μέταλλα

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-010220/2010
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Theodoros Skylakakis (PPE)      Tρόφιμα μολυσμένα με βαρέα μέταλλα
Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας "Ημερησία" (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=64735147), η οποία επικαλείται μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας, βασικά τρόφιμα όπως πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που καλλιεργούνται στη Θήβα και τα Οινόφυτα, είναι επιμολυσμένα με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων βαρέων μετάλλων (όπως νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδο και κάδμιο), ακόμη και σε ποσοστό πάνω από 900% σε σχέση με το επιτρεπτά όρια ή τα αντίστοιχα επίπεδα σε άλλες περιοχές.
Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της μελέτη και το γεγονός ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του ποταμού Ασωπού και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, ερωτάται η Επιτροπή:
-      Έχει λάβει γνώση αυτής της έρευνας ή άλλων στοιχείων που αφορούν την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων των περιοχών της Θήβας και των Οινοφύτων, ως αποτέλεσμα της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού, τα οποία καταλήγουν στον τελικό καταναλωτή;
-      Θεωρεί ότι τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα αυτά είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό και αν ναι, υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες περισσότερο ευαίσθητες στην έκθεση αυτή (όπως π.χ. τα παιδιά);
-      Προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία οριοθέτηση του νικελίου και του χρωμίου στα τρόφιμα;
-      Προτίθεται να καλέσει τις ελληνικές αρχές να εκπονήσουν επιδημιολογική μελέτη ώστε να εξεταστεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών από τα επιμολυσμένα τρόφιμα και το νερό;
-      Δεδομένου ότι τα τρόφιμα βολβοί απορροφούν σε μεγάλο βαθμό βαρέα μέταλλα, προτίθεται να ζητήσει επαναξιολόγηση της αγροτικής γης των περιοχών αυτών;
E-10220/10EL
Απάντηση του κ. Dalli
εξ ονόματος της Επιτροπής
(13.1.2011)

Η Επιτροπή δεν γνωρίζει τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ούτε έχει λάβει ενημέρωση σχετικά με τα επίπεδα βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα από την Ελλάδα μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της Επιτροπής (RASFF).
Για τους ελέγχους και την επιβολή των μέγιστων ορίων για τα βαρέα μέταλλα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο υπεύθυνες είναι οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή επέστησε την προσοχή των ελληνικών αρχών στο ζήτημα αυτό και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες.

Τα μέγιστα όρια για βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος και κασσίτερος στα τρόφιμα καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής. Τα όρια για το κάδμιο και τον μόλυβδο επανεξετάζονται επί του παρόντος λόγω πρόσφατων επιστημονικών εκτιμήσεων επικινδυνότητας που διενέργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ). Η επανεξέταση θα λάβει πλήρως υπόψη την κατάσταση των ειδικών ομάδων του πληθυσμού οι οποίες, σύμφωνα με την ΕΑΑΤ, είναι πιο ευπαθείς στις επιπτώσεις ορισμένων βαρέων μετάλλων από άλλες και/ή εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της ειδικής διατροφής που ακολουθούν.

Τα μέγιστα όρια για το νικέλιο και το χρώμιο στα τρόφιμα δεν καθορίζονται σε κοινοτικό επίπεδο και προς το παρόν δεν προβλέπεται καθορισμός τέτοιων ορίων. Ωστόσο, οι ελάχιστες απαιτήσεις για το χρώμιο και το νικέλιο καθορίζονται στην οδηγία 98/83/ΕΚ σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Η προτεινόμενη οδηγία πλαίσιο για το έδαφος αφού εκδοθεί, αναμένεται να προστατεύσει και, όπου είναι τεχνικά εφικτό και αποδοτικό από άποψη κόστους, να αποκαταστήσει τις λειτουργίες του εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τροφίμων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεριμνήσουν για τον προσδιορισμό και την αποκατάσταση των επιμολυσμένων περιοχών της εθνικής τους επικράτειας. Προς το παρόν, δεν έχει επιτευχθεί ειδική πλειοψηφία υπέρ της προτεινόμενης οδηγίας στο Συμβούλιο.