Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση για τη ΛΑΡΚΟ

Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Γραμματέα Προγράμματος, βουλευτή Βοιωτίας, κ Μιχάλη Γιαννάκη και τη συνεργασία του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, βουλευτή Β’ Αθηνών κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, οι βουλευτές της ΝΔ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατέθεσαν ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και τον Υπουργό Υγείας για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την ΛΑΡΚΟ.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές της ΝΔ επισυνάπτουν άρθρο της νυν Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ κυρίας Μ. Καραβασίλη με το οποίο, τον Σεπτέμβρη του 2009 χαρακτηρίζει ως περιβαλλοντικό έγκλημα τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, που επιβαρύνει τον Ευβοϊκό. «Ενώ οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν διαπιστώσει παραβάσεις κι ενώ η αρμόδια Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ έχει χαρακτηρίσει σε άρθρο της στην «Αυγή», στις 14/9/2009, την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ «ατιμώρητο περιβαλλοντικό έγκλημα» που «σπέρνει κυριολεκτικά θάνατο», η κυβέρνηση δεν προχωρά σε καμία θεσμική παρέμβαση που θα εξασφαλίζει πραγματική προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και της υγείας των πολιτών» τονίζουν στην ερώτησή του οι βουλευτές της ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να διευκρινίσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή χώρου χερσαίας απόθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων.
Με αφορμή την κατάθεση της σχετικής ερώτησης, ο Μιχάλης Γιαννάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μέχρι χτες χαρακτήριζαν την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ «ατιμώρητο έγκλημα». Σήμερα, συνεχίζουν να εγκληματούν εις βάρος της υγείας των κατοίκων του Ευβοϊκού.
Μέχρι τον Οκτώβρη του 2009 η ΛΑΡΚΟ «σκόρπιζε θάνατο». Σήμερα, δεν πράττουν τίποτα για να σταματήσουν τη ρύπανση από επικίνδυνα απόβλητα.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε εξαντλείται σε λεκτικά σχήματα περί «πράσινης ανάπτυξης», όπως νόμιζε το ΠΑΣΟΚ. Εναπόκειται, όμως, στο ίδιο το Υπουργείο η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου περιβαλλοντικής πολιτικής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κα Τίνα Μπιρμπίλη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο
ΘΕΜΑ: Η αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ρύπανσης που προκαλεί η ΛΑΡΚΟ
Εδώ και δεκαετίες η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί αγνοώντας την εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Εκτός από την εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί εξαιτίας των πεπαλαιωμένων φίλτρων στις καμινάδες, η ΛΑΡΚΟ συνεχίζει να απορρίπτει επικίνδυνα απόβλητα στον Β. Ευβοϊκό, κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Τις παραβάσεις και τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις έχουν αναδείξει τόσο οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος όσο και οι μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ. Παρόλα αυτά, η ΛΑΡΚΟ απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας όσον αφορά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, με τις «ευλογίες» μάλιστα του ΥΠΕΚΑ και των συναρμόδιων Υπουργείων, τα οποία με σχετική ΚΥΑ της 30/12/2010, επιτρέπουν την συνέχιση της απόρριψης στη θάλασσα των μεταλλουργικών της σκωριών.
Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει την προστασία του περιβάλλοντος ως μείζονα προτεραιότητά της, το ΥΠΕΚΑ με τις αποφάσεις του ουσιαστικά προσυπογράφει περιβαλλοντικές παραβάσεις και ανέχεται την ανεξέλεγκτη ρύπανση. Είναι επίσης εξόχως υποκριτικό, ενώ οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν διαπιστώσει παραβάσεις κι ενώ η αρμόδια Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ έχει χαρακτηρίσει σε άρθρο της στην «Αυγή», στις 14/9/2009, την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ «ατιμώρητο περιβαλλοντικό έγκλημα» που «σπέρνει κυριολεκτικά θάνατο», σήμερα να συναινεί στην απόφαση του Υπουργείου. Η ΛΑΡΚΟ είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα βιομηχανιών που προκαλούν θαλάσσια ρύπανση. Με αυτήν την αφορμή όμως τίθενται ευρύτερα ζητήματα όπως η ανυπαρξία πολιτικής για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ο επιλεκτικός τρόπος τον οποίο αντιμετωπίζεται συνολικά η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε βιομηχανίες. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν πραγματική προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και της υγείας των πολιτών, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί Περιβάλλοντος και Υγείας
1. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία της υγείας των κατοίκων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ;
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή χώρου χερσαίας απόθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων της;
3. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΚΑ το συνολικό ζήτημα της διαχείρισης και ασφαλούς διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων;
Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2011
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μιχαήλ Γιαννάκης
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Σίμος Κεδίκογλου
Αθανάσιος Γιαννόπουλος
Χρήστος Σταϊκούρας
Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου