Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Απάτη-μαμούθ στο Ι.Κ.Α. Λειβαδιάς.


Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ απομυζούσαν ασυνείδητοι, με τη συνδρομή επίορκων υπαλλήλων που εργάζονταν στο Ίδρυμα ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Λειβαδιάς, για δήθεν δαπάνες μετακίνησης νεφροπαθών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η ζημία που υπέστη το Ίδρυμα ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε...
ότι στο υποκατάστημα Λειβαδιάς οι δαπάνες για μετακινήσεις νεφροπαθών, τα τελευταία χρόνια, είχαν αυξηθεί υπέρογκα. Στη συνέχεια, αναζητήθηκαν τα παραστατικά των δαπανών και αποκαλύφθηκαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς βεβαιώσεις περί του τόπου της θεραπείας και του τόπου κατοικίας, καθώς και υπερκοστολογημένες δαπάνες μετακίνησης.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι, ενώ πραγματικά διέμεναν στην Αθήνα, δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας στη Λειβαδιά, προκειμένου να χρεωθεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με δαπάνη μετακίνησης, ανάλογη της χιλιομετρικής απόστασης Λειβαδιάς - Αθήνας, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται, με τη συνεργασία των εμπλεκομένων, ποσά μέχρι και 5.500 ευρώ, μηνιαίως, αντί της νόμιμης χιλιομετρικής αποζημίωσης των 100-150 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι με εντολή της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου και κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία κατά των επίορκων υπαλλήλων (παραπομπή στο πειθαρχικό, με το ερώτημα θέσης σε διαθεσιμότητα). Επίσης, με προσωρινή διαταγή, που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Λειβαδιάς, ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Ι.Κ.Α., απαγορεύθηκε η μεταβολή της νομικής και της πραγματικής κατάστασης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας μέχρι ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ σε δέκα εμπλεκόμενους (υπαλλήλους -αυτοκινητιστές - νεφροπαθείς) και δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους μέχρι του ίδιου ποσού.
www.zougla.gr