Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση το ΠΑΣΟΚ


Του Μανώλη Κυπραίου
Πανικός επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, μετά τις διαρροές πως ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζεται για «ηρωϊκή έξοδο» εντός των επομένων ημερών και δεν θα συναινέσει στο «Μνημόνιο-2». Με δεδομένο μάλιστα πως το ΛΑ.Ο.Σ. στην καλύτερη των περιπτώσεων οι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει ούτε τον αριθμό των 151 βουλευτών.
Από την Κυριακή ο Μιχάλης Καρχιμάκης βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με «ύποπτους» βουλευτές, από τους οποίους ζητά τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν ή να καταψηφίσουν το «Μνημόνιο-2». Οι απαντήσεις που πήρε, σίγουρα δεν τον καθησύχασαν, όπως μας τόνισαν βουλευτές με τον οποίο συνομίλησαν.
Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός δεν κρύβει και αυτός την ανησυχία του, ενώ έχει ζητήσει την πλήρη ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού για το ενδεχόμενο να προκληθούν πρόωρες εκλογές, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
Πάντως, στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την προσπάθειά του για «εθνική συνεννόηση» και προγραμματίζει τις προσεχείς ημέρες νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.
Αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, πυκνώνουν οι φωνές βουλευτών αλλά και στελεχών από τον κομματικό μηχανισμό, να μη δεχθεί ο Αντώνης Σαμαράς τίποτα λιγότερο από αυτά που έχει ζητήσει για να συμφωνήσει σε ενδεχόμενη κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, μετά τις τελευταίες διαρροές πως η Τρόικα έχει δώσει το «πράσινο φως» για μείωση του Φ.Π.Α., μία από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνουν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν σκοπεύει να δεχθεί την «πρόταση-παγίδα», όπως την χαρακτήρισαν, τονίζοντας πως: «για τον Αντώνη Σαμαρά δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Ή εφαρμόζουν το “Ζάππειο-2” στην κυβέρνηση ή καταρρέουν και το εφαρμόζουμε εμείς ως νέα κυβέρνηση, μαζί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που αγαπούν την Ελλάδα».