Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

"Άναψε φωτιές" η αντιπυρική περίοδος




Το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Πλέον, έχουμε διανύσει το 1/3 του Ιουνίου, η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά οι ελλείψεις και τα τεράστια προβλήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Τα κονδύλια- αρκετά μειωμένα, ελέω μνημονίου- δόθηκαν με 2 μήνες καθυστέρηση, οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών καθυστέρησαν, ενώ τα επίγεια και εναέρια μέσα φαίνεται να μην επαρκούν για να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά που ενδεχομένως να παρουσιαστούν.

Ενδεικτικό του κινδύνου που διατρέχει η χώρα μας είναι το γεγονός ότι από το πρωί της Τετάρτης 6 Ιουνίου μέχρι και το πρωί της Πέμπτης 7 Ιουνίου σε όλη την Ελλάδα ξέσπασαν 39 αστικές πυρκαγιές και 15 δασικές, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες και την ώρα που οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι θα περάσουμε το πιο «θερμό» καλοκαίρι, οι πυροσβέστες καλούνται να δώσουν για μία ακόμη χρονιά τη μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Καθηλωμένα τα μισά πυροσβεστικά αεροσκάφη

Ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και οι πόροι που διοχετεύονται κάθε χρόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται στον αέρα. Ο πρόεδρος των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης, τόνισε ότι μόνο με το 50% του στόλου των αεροσκαφών, δύο μισθωμένα ελικόπτερα και χωρίς πιλότους το Πυροσβεστικό Σώμα θα δώσει το φετινό καλοκαίρι τη μάχη κατά των πυρκαγιών.
«Δυστυχώς, για φέτος η Πολεμική Αεροπορία μας ενημέρωσε ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας μόνον 20 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 10 είναι παλιάς τεχνολογίας Καναντέρ 215, τα οποία δεν πετάνε με υψηλές θερμοκρασίες και δεν μας εξήγησε κανένας για ποιο λόγο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο 50% του στόλου. Επίσης, μας διαθέτουν 2 μισθωμένα ελικόπτερα, ενώ τα υπόλοιπα 5, ιδιόκτητα του Πυροσβεστικού Σώματος, για τη συντήρηση των οποίων χάθηκαν δύο χρόνια συζητήσεων και άγονων διαγωνισμών, θα παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος, γιατί δεν έχουμε χειριστές να τα πετάξουν!
Ακόμα πιο απογοητευτική είναι η εικόνα για τα επίγεια μέσα και τα οχήματα της Πυροσβεστικής, που όπως τονίζει, «φτάσαμε στο σημείο να εκλιπαρούμε ιδιώτες να μας δίνουν χρήματα για να αλλάξουμε λάστιχα στα φορτηγά».