Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΟΟΣΑ : ΚΥΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Αύξηση των μεταναστών από Ελλάδα και Ισπανία προς Γερμανία και μείωση της μετανάστευσης προς τις χώρες της ΕΕ λόγω της οικονομικής κρίσης το 2012 έδειξε σχετική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και...
Ασφάλειας. Αύξηση των μεταναστών από Ελλάδα και Ισπανία προς Γερμανία και μείωση της μετανάστευσης προς τις χώρες της ΕΕ λόγω της οικονομικής κρίσης το 2012 έδειξε σχετική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναζήτησαν εργασία περίπου 15.000 Ελληνες και 13.000 Ισπανοί, τάση η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί όσο διαρκεί η οικονομική κρίση σε αυτές τις χώρες και όσο η γερμανική αγορά εργασίας παραμένει σε σχετικά καλό επίπεδο.
Στοιχεία
Αντίστοιχα αισθητά έχει μειωθεί η μετανάστευση προς την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία, στις οποίες η ανεργία μεταξύ των μεταναστών έχει αυξηθεί κατά περίπου 10%. Η έκθεση ακόμη έδειξε ότι η οικονομική κρίση έχει επιβραδύνει τη ροή των μεταναστών προς την ΕΕ και έχει αυξήσει τη δυσφορία των πολιτών απέναντι στους μετανάστες στις χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας.
«Η πολιτική συζήτηση, που μολύνεται από μια ξενοφοβική ρητορική, δεν βοηθά να αντιστραφεί αυτή η τάση», κατήγγειλε η Σεσίλια Μάλμστρεμ, η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις. Η έκθεση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι μέχρι το 2015 «η μετανάστευση με τα σημερινά ποσοστά δεν θα αρκεί για να συντηρηθεί ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, κυρίως στην ΕΕ».