Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Με πολιτικά μηνύματα στο Δίστομο οι εκδηλώσεις μνήμης


Κορυφώθηκαν την Κυριακή στο Δίστομο οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 68 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία των γερμανικών στρατευμάτων με τον πολιτικό κόσμο να στέλνει μηνύματα για ενότητα και εθνική ομοψυχία σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων και της δικαίωσης των θυμάτων.

Το πρωί της Κυριακής παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Αντώνιου Μανιτάκη που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Γρίβα, εκπροσώπων των κομμάτων, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου εψάλη μνημόσυνο στο ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία, Προσκλητήριο Νεκρών, και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Μαυσωλείου.

«Με συγκίνηση ήρθαμε ως προσκυνητές στο τόπο αυτό της μαρτυρικής πόλης του Διστόμου να τιμήσουνε τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας», είπε ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος και πρόσθεσε: «Τα βιώματα που βγαίνουν από εδώ είναι ότι τα ιδανικά της θυσίας πρέπει να μας εμπνέουν για να μπορούμε να αγαπούμε, να τιμούμε, να διακονούμε το ανθρώπινο πρόσωπο και να σεβόμαστε στο πλαίσιο της ζωής που μας χάρισε ο Θεός. Σεβασμός παράλληλα στην αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου αποκλείοντας ολοκληρωτικές τοποθετήσεις και συμπεριφορές από μια δημοκρατική κοινωνία που θέλουμε στην πατρίδα μας».
Και κατέληξε: «Λυπούμεθα γιατί οι ισχυροί αδικούν τον λαό μας και μάλιστα εκείνοι που είναι οικονομικά ισχυροί. Ένα λαό που έδωσε τόσα στην παγκόσμια κοινότητα, τον πολιτισμό και την ανθρωπιά».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Ιωάννη Πατσαντάρα το μεγάλο μήνυμα της ημέρας ήταν «σεβασμός στους νεκρούς, διατήρηση της μνήμης, αγωνιστικότητα και συλλογικότητα προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί πρώτον για την διεκδίκηση των οφειλών, των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου αλλά και ευρύτερα για την διεκδίκηση όσων επίσης οφείλουν στην Ελλάδα, σεβασμό, αξιοπρέπεια και υποστήριξη ώστε να βγούμε από την κρίση».
Ακόμα δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα και προς τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
«Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση για να κάνει το καθήκον της, να μην είναι επίορκη, να υποστηρίξει το θέμα του Διστόμου και των άλλων μαρτυρικών πόλεων δεδομένου ότι πρόκειται για ένα θέμα εθνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ελπίζουμε οτι κάποια κυβέρνηση θα κάνει το βήμα και ελπίζουμε αυτή αν είναι η επόμενη», τόνισε ο κ. Πατσαντάρας.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς ο οποίος μάλιστα κατάγεται από το Δίστομο δήλωσε σχετικά: «Σήμερα 68 χρόνια μετά την σφαγή του Διστόμου η θυσία αυτή ακόμα δεν δικαιώθηκε. Είναι γνωστό οτι ως ΝΑΒ και εγώ ως νομάρχης αλλά και ως Περιφερειάρχης εκπροσωπώντας τους Διστομίτες κάναμε ένα δικαστικό αγώνα στη Ιταλία που με συγκεκριμένη απόφαση δικαιώθηκε απόλυτα. Δυστυχώς όμως δεν ήταν ίδια η απόφαση της Χάγης. Πρέπει η νέα κυβέρνηση με πολιτικά μέσα να διεξάγει ένα πολιτικό αγώνα πλέον έτσι ώστε να δικαιωθεί το Δίστομο και όλες οι Μαρτυρικές πόλεις».

Ο τ. βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «έχουν περάσει 68 χρόνια από εκείνη την ημέρα που σκοτείνιασε ο ουρανός στο Δίστομο, από την ημέρα της σφαγής 218 Διστομιτών και τα θύματα, οι έλληνες περιμένουν ακόμα δικαίωση πρέπει λοιπόν η επόμενη κυβέρνηση πολιτικά να αντιμετωπίσει το ζήτημα». Ο κ. Καράμπελας με αφορμή την επέτειο δεν παρέλειψε ωστόσο να κάνει αναφορά και στις επερχόμενες εκλογές τονίζοντας ότι «σήμερα υπάρχουν πολιτικοί χώροι που παρομοιάζουν την σημερινή κατάσταση με την κατοχή και τους εαυτούς τους ως αντιστασιακούς, πρέπει όλοι αυτή τη δύσκολη στιγμή να είναι σώφρονες και να μην μπερδεύουν τους αγώνες του καφενείου με τους αγώνες και το αίμα που έδωνα κάποι άλλοι για να είμαστε εμείς ελεύθεροι».
Από την πλευρά του ο τ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς επεσήμανε ότι ένας ακόμα λόγος που ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και ως Διστομίτης κατέθεσε προσφυγή κατά του μνημονίου ήταν και η δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου και όλων των μαρτυρικών πόλεων μέσω των αποζημιώσεων και αυτό διότι όπως είπε «καμία μνημονιακή κυβέρνηση» δεν μπορεί να διεκδικήσει από την Γερμανία της αποζημιώσεις.
«Η κυβέρνηση με το μνημόνιο εκτός από τα σκληρά μέτρα που εφάρμοσε σε βάρος του λαού οδηγώντας τον στην φτώχια και την εξαθλίωση απώλεσε και το δικαίωμα να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις», είπε ο κ. Σταθάς.
Επίσης δεσμεύτηκε ότι απ΄ όποια θέση και αν βρίσκεται θα αγωνιστεί για την δικαίωση των θυμάτων του ναζισμού και κατέληξε τονίζοντας ότι «για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις πρέπει να υπάρξει καταγγελία του μνημονίου».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η τ. βουλευτής Βάσω Τσόνογου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η μαρτυρική πόλη του Διστόμου αποτελεί ένα σύμβολο για τις ελληνικές ψυχές που δεν λυγίζουν. Στέλνει ένα μήνυμα οτι όλοι μαζί ενωμένοι με μια εθνική κυβέρνηση συνευθύνης, με ένα ενιαίο εθνικό στρατηγικό σχέδιο θα μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από την κρίση και όχι με λαοπλάνες υποσχέσεις κάποιων που προσπαθούν να πείσουν το λαό οτι όλα είναι υπεραπλουστευμένα χωρίς να εξηγούν που θα βρουν τα χρήματα για τις εξαγγελίες τους». Κατέληξε δε λέγοντας με έμφαση ότι «οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι καταλυτικές για την πορεία της χώρας και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της» και κάλεσε τους πολίτες να ψηφήσουν με βάση τη λογική.
Ο γραμματέας του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» Μιχάλης Γιαννάκης αφού υπογράμμισε ότι «μετά από περίπου επτά δεκαετίες τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο και τις άλλες μαρτυρικές πόλεις περιμένουν ακόμα δικαίωση» συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς σήμερα υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί που όχι μόνο δεν προσπαθούν για την δικαίωση των θυμάτων αλλά με τις υπογραφές τους υποδουλώνουν την πατρίδα μας ενώ προσβάλουν και την μνήμη και τις θυσίες όλων αυτών που πολέμησαν το ναζισμό για να κρατήσουν την πατρίδα ελεύθερη. Οι Ανερώτητοι Έλληνες καταδικάζουν όλους εκείνους που μας οδήγησαν στην εξαθλίωση, στην υποδούλωση, στη μιζέρια, στην ανεργία και τις αυτοκτονίες και να δηλώσουμε οτι θα συμβάλουμε να σχηματιστεί επιτέλους μια εθνική, πατριωτική, οικουμενική κυβέρνηση ώστε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές και να δώσουμε ελπίδα».

Εκ μέρους του ΚΚΕ το μέλος του Π.Γ. Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Από εδώ, από το Μαρτυρικό Δίστομο το μήνυμα είναι ένα. Για να αναχαιτιστεί ο φασισμός, ο ναζισμός, μια προϋπόθεση υπάρχει. Ισχυρό Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ισχυρό οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα. Δεν υπάρχει άλλη λύση και για τον ελληνικό λαό και για την Ευρώπη. Οι νέοι πρέπει να μάθουν, οι παλιοί να θυμηθούν και να απαντήσουν δυναμικά στις εκλογές αλλά και στην πάλη και τους αγώνες μετά την 17η Ιουνίου».

O εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας επεσήμανε: «Τιμάμε την μνήμη των εκτελεσθέντων ηρώων Διστομιτών. Στις σημερινές ημέρες με την χώρα μας να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού πρέπει όλοι να εξασφαλίσουμε πως θα επικρατήσουν οι λύσεις και όχι ο λαϊκισμός και ότι ο ναζισμός δεν θα έχει θέση στους δρόμους, στις γειτονίες μας, ούτε στο Κοινοβούλιο».

Τέλος το παρών έδωσε στο Μαυσωλείο και η ομάδα «terra libera» που ανάρτησε πανό με το σύνθημα «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον», η οποία αποχώρησε μόλις άρχισε η κατάθεση στεφάνων από τους πολιτικούς.

Tabloid Gr