Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Αυστηροί έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ σε εξαγώγιμα φορτία καρπουζιών


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ελέγχου των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, έδωσε εντολή για διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε φορτία καρπουζιών, κυρίως, στα σημεία εξόδου της χώρας με προορισμό άλλες κοινοτικές χώρες.

Οι έλεγχοι διενεργούνται, με αφορμή την έναρξη της εξαγωγικής περιόδου των καρπουζιών και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παράνομης διακίνησης των προϊόντων, που αφορούν:
- διακίνηση φορτίων χωρίς προηγούμενη υποχρεωτική αναγγελία,
- απουσία απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων,
- τήρηση ελάχιστων ποιοτικών προδιαγραφών,
- τήρηση κανόνων συσκευασίας
- μεταφοράς,
- επισήμανση φορτίων με τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις ισχύουσες διατάξεις παραπέμπονται στις αρμόδιες κατά περιοχή Επιτροπές Επιβολής Κυρώσεων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας σε δήλωσή του υπογράμμισε τα εξής: «Το καρπούζι είναι ένα από τα πλέον εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας που προωθείται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η προσπάθειά μας είναι να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις παλιές και να κατακτήσουν νέες αγορές για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα που διαθέτουν ταυτότητα και είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.

Στην κατεύθυνση αυτή, δεν θα επιτρέψουμε σε ένα πολύ μικρό ποσοστό εξαγωγικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν παράτυπες διαδικασίες να δυσφημίζουν τα ελληνικά προϊόντα και να δημιουργούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού».