Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Το Πάσχα πλησιάζει: Ποιοι δικαιούνται δώρο και πότε θα το πάρουν



Μπορεί φέτος -λόγω πρωτογενούς πλεονάσματος και κοινωνικού μερισμάτος- αρκετοί να πάρουν κάτι «σαν» δώρο Πάσχα, ωστόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους το δώρο Πάσχα έχει καταργηθεί.

Δώρο Πάσχα λαμβάνουν μόνο οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου και οι άνεργοι του ΟΑΕΔ ενώ η τελική ημερομηνία καταβολής από τους εργοδότες είναι η Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου.


Πως υπολογίζεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών (ημερομίσθιο ή μισθός).

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται για το δώρο ξεκινά από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, θα λάβει μισό μηνιαίο μισθό ή 15 ημερομίσθια, αντίστοιχα.

Αν κάποιος δεν έχει εργαστεί ολόκληρο το διάστημα, η αναλογία δώρου υπολογίζεται ως εξής: Για αμειβόμενο με μισθό, υπολογίζεται ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.


Πως υπολογίζεται στους άνεργους του ΟΑΕΔ

Για τους άνεργους του ΟΑΕΔ το δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο εφόσον οι επιδοτούμενοι έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι άνεργοι δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.