Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Πολυνομοσχέδιο: Τι αλλάζει στον μισθό, στη σύνταξή σου και στα προϊόντα που αγοράζεις


Και οι μισθοί θα επηρεαστούν και οι συντάξεις και οι τιμές βασικών αγαθών που καταναλώνουμε επί καθημερινής βάσεως. Προς ποια κατεύθυνση; Άλλες αλλαγές γίνονται θα μας επηρεάσουν θετικά και άλλες αρνητικά. Διότι από τη μία μπορεί να καταγραφεί μείωση τιμών σε ορισμένα ήδη –αν και από πολλές πλευρές αμφισβητείται και αυτό- από την άλλη όμως θα υπάρξει μείωση επικουρικών συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων και μείωση μισθών. Η πρώτη «αποκρυπτογράφηση» των συνεπειών του πολυνομοσχεδίου στη ζωή μας έχει ως εξής:
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται, είναι αναμφίβολα αυτές που επηρεάζουν το ψωμί, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το γάλα, τα βιβλία αλλά και πολλά ακόμη προϊόντα και υπηρεσίες ακόμη και τον τουρισμό. Συνολικά, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ όπως συνηθίσαμε να την αποκαλούμε, επιφέρει 50 αλλαγές τις οποίες μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Οι διαρροές των τελευταίων ημερών έκαναν λόγο για ριζικές αλλαγές και στο καθεστώς φορολόγησης των αυτοκινήτων. Αλλαγές υπήρξαν όσον αφορά στη φορολόγηση ενώ είναι ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες καθώς στο νομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δια των διαρροών, δεν υπάρχουν οι διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος . Σε κάθε περίπτωση, τις διατάξεις που έχουν ήδη ενσωματωθεί, μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Ευρύτατες συνέπειες θα έχει στην αγορά, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Καταρχήν, θα επιφέρει αύξηση των καθαρών αποδοχών όλων των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Πόση θα είναι αυτή η αύξηση; Κάναμε τους υπολογισμούς και δημοσιεύουμε τους σχετικούς πίνακες που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ. Όφελος θα έχει ασφαλώς και η πλευρά των εργοδοτών καθώς από τις συνολικά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, οι 2,9 μονάδες αφορούν στην εργοδοτική πλευρά. Αυτό, εκτός από την θετική πλευρά για τις επιχειρήσεις, έχει και την αρνητική πλευρά για 150.000 οικογένειες οι οποίες μέχρι σήμερα εισέπρατταν το οικογενειακό επίδομα και τώρα το χάνουν. Ειδικά για το 2014, θα χάσουν το μισό επίδομα ενώ από το 2015, θα καταργηθεί πλήρως.Οι απώλειες είναι σημαντικές για τις οικογένειες και μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά κάνοντας κλικ εδώ.
Όσον αφορά στις αλλαγές στους φόρους, η εικόνα θα οριστικοποιηθεί με την προσθήκη των διατάξεων για τη φορολογία εισοδήματος αλλά και τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση, στο νομοσχέδιο έχουν ήδη ενσωματωθεί οι ακόλουθες διατάξεις:
Τα πρόστιμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά όσους τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας (απλογραφικά) οι οποίοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, μειώνονται από τα 1000 ευρώ στα 250 ευρώ με μέγιστο ποσό προστίμου τα 30.000 ευρώ. Για τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, το πρόστιμο μειώνεται από τα 2500 ευρώ στα 500 ευρώ.
Δεν θα κατάσχεται ο μισθός μέχρι το όριο των 1500 ευρώ (από 1000 ευρώ που είναι σήμερα) ενώ για συνολικές οφειλές έως 500 ευρώ, η εφορία δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων. Ο λογαριασμός μισθοδοσίας που θα προστατεύεται από την κατάσχεση, θα είναι ένας ανά άτομο. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να τον γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω internet
Οι αγρότες με συνολικά έσοδα από πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχή αγροτικών υπηρεσιών κατώτερα των 15.000 ευρώ οι οποίοι ταυτόχρονα δικαιούνταν κατά την προηγούμενη χρήση ποσά από επιδοτήσεις μικρότερα των 5000 ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς. Οι αγρότες που πληρούν αυτά τα κριτήρια, δεν υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων και δικαιούνται επιστροφής του φόρου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της εκμετάλλευσής τους.
Τι θα γίνει με τις συντάξεις
Δύο αλλαγές επηρεάζουν άμεσα το ύψος των συντάξεων.
Για τις επικουρικές προβλέπεται αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού η οποία ουσιαστικά ενεργοποιείται άμεσα. Για όσους ξεκινήσουν να εργάζονται από εδώ και στο εξής, ο υπολογισμός της επικουρικής θα γίνεται με βάση το ύψος των παροχών που καταβάλλει ο καθένας. Ουσιαστικά, θα ανοίξει ένας «ατομικός κουμπαράς» για τον καθέναν. Η αλλαγή αγγίζει και αυτούς που έχουν ήδη πιάσει δουλειά αλλά μόνο για το κομμάτι της προϋπηρεσίας τους μετά την 01/07/2014.
Μειώσεις ενδέχεται να υπάρξουν και στις παροχές των Μετοχικών Ταμείων Πολιτικών Υπαλλήλων,Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού καθώς προβλέπεται ότι παροχές θα αποφασίζονται κατόπιν αναλογιστικής μελέτης η οποία θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση.

Πηγή : fpress.gr