Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Κερί στο αυτί: Tι να προσέξετε



Γράφει ο Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Ο ακουστικός πόρος είναι ένας μικρός σωλήνας που ξεκινάει από το έξω αυτί και φτάνει μέχρι το τύμπανο. Το δέρμα που καλύπτει τον σωλήνα αυτό έχει μικροσκοπικές τριχούλες και αδένες που παράγουν κυψελίδα (το κερί), μια λιπαρή ουσία που δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας πάνω στο δέρμα.

Ακουστικός πόρος φραγμένος από κυψελίδα (κερί)

Το κερί εξασφαλίζει την υγρασία και την καθαριότητα του αυτιού, αφού είναι κολλώδες και παγιδεύει ρύπους, μικρόβια και επιθήλια από το δέρμα του πόρου που ανανεώνεται διαρκώς. Σε φυσιολογικές συνθήκες, το κερί παράγεται συνεχώς και σπρώχνεται προς τα έξω από την κίνηση που κάνουν οι μικροσκοπικές τριχούλες του δέρματος του πόρου. Κανείς μας δεν αισθάνεται ότι παράγει το αυτί του κυψελίδα ούτε αντιλαμβάνεται ότι την αποβάλλει σιγά-σιγά.

Το πιο συχνό πρόβλημα εμφανίζεται σε άτομα που βουλώνουν τα αυτιά τους από κερί, είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής κεριού, είτε λόγω πολύ στενού πόρου ή λόγω κακής χρήσης της μπατονέτας, που σπρώχνει και συσσωρεύει το κερί προς το τύμπανο. Όταν το κερί συσσωρευτεί, το αυτί δεν μπορεί να το σπρώξει πλέον προς τα έξω, με αποτέλεσμα όταν μπει νερό στο αυτί, το κερί να φουσκώνει και να βουλώνει τελείως το αυτί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο nowdoctor.gr