Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Φωτιά» το πασχαλινό τραπέζι για τους Έλληνες: 20% πάνω η τιμή του αρνιού

http://www.kontranews.gr

Αυξημένο κατά 5,23% θα είναι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ, το οποίο προχώρησε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους τιμών σε σούπερ μάρκετ και στη Βαρβάκειο αγορά.

Για μία πενταμελή οικογένεια το συνολικό κόστος του τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 5,18 ευρώ. Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) εμφανίζουν μεσοσταθμική ανοδική τάση, η οποία προσεγγίζει το 8,04%.

20% πάνω η τιμή του αρνιού
Τα κρεατικά εμφανίζονται ακριβότερα κατά 0,74% κατά μέσο όρο, αλλά ειδικά η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα. Οι μεταβολές αυτές οφείλονται στο μειωμένο φετινό αριθμό των αμνοεριφίων, εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό, των αντίξοων καιρικών συνθηκών που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και της προγενέστερης έναρξης της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του καθολικού Πάσχα.
Οι ανοδικές τάσεις στις τιμές των αμνοεριφίων αντιστασθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από την ετήσια υποχώρηση της τιμής του κοτόπουλου (-17,39%) και του χοιρινού κρέατος (-4,44%).

Εκτίναξη κόστους σε λαχανικά
Παράλληλα, καταγράφεται εκτίναξη του κόστους των φρούτων και των λαχανικών (18,35%). Ενδεικτικά αναφέρεται πως το σπανάκι (62,79%), το μαρούλι (54,76%) και το ραδίκι (42,68%) σημείωσαν μία κατακόρυφη και αναπάντεχη άνοδο της τιμής τους, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη, εντός λογικών πλαισίων, πτωτική τάση κατέγραψαν τα μήλα (-13,93%) και τα κρεμμύδια (-8,54%).
Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική υποχώρηση των τιμών περίπου κατά 7% (6,96%), με την πλέον αξιοπρόσεκτη μεταβολή να εντοπίζεται στο κόστος αγοράς αβγών (-18,47%) και βαφής (-17,97%) καθώς και του πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%).

Αμελητέα άνοδος στα νηστίσιμα εδέσματα
Το ΙΝΕΜΥ διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Κατέγραψε μία αμελητέα ετήσια άνοδο σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 0,40%.
Ειδικότερα, τα θαλασσινά με πολύ μικρές αυξομειώσεις κινούνται στα ίδια επίπεδα με το 2014, ενώ όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν το τουρσί χύμα (-5%) και τα ντολμαδάκια σε κονσέρβα (-4,55%), ενώ οι φακές (12,61%) και η ταραμοσαλάτα (1,53%) σημειώνουν ανοδική πορεία.
Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1 με 7 Απριλίου 2015.