Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Άτονα έλκη και η θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας




Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία
Τα άτονα έλκη των κάτω άκρων είναι μια δραματική επιπλοκή της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, η οποία λειτουργεί και επιδρά αργά και ύπουλα.

Η χρόνια φλεβική στάση και η φλεβική υπέρταση έχουν σαν αποτέλεσμα την σταδιακή χαλάρωση και καταστροφή των φλεβικών βαλβίδων και ιδιαίτερα των σαφηνομηριαίων και σαφηνοιγνυακών.

Αίτια και συμπτώματα

Αυτό οφείλεται σε παράγοντες γενετικούς, κληρονομικούς, ορθοστατικούς, διατροφικούς, αλλά και μετά από τραυματισμούς. Εξελικτικά εμφανίζεται οίδημα , έντονη κούραση των άκρων, κράμπες , παραισθησίες και σταδιακή αλλαγή του χρώματος του δέρματος το οποίο σκουραίνει, λεπταίνει, χάνει την ελαστικότητά του λόγω της κακής αιμάτωσης και τέλος ανοίγει δημιουργώντας το Άτονο έλκος όπως το αποκαλούμε.

Η υποκείμενη αιτία είναι η φλεβική ανεπάρκεια η οποία υποεκτιμάται. Αυτό συμβαίνει διότι στα πρώτα 3 στάδια δεν δίνει ιδιαίτερα έντονα συμπτώματα που να υποψιάζουν τον ασθενή .

Οι συνέπειες και τι πρέπει να κάνουμε

Έτσι λοιπόν ο ασθενής αμελώντας τον προληπτικό έλεγχο η πάθηση επιδεινώνεται διότι μένει χωρίς θεραπεία και χωρίς μέτρα προφύλαξης. Ο έλεγχος αυτός συνίσταται στην εξέταση από ειδικό ιατρό αγγειοχειρουργό και συμπληρώνεται με έγχρωμο υπέρηχο (Τρίπλεξ).

Στο πρώτο στάδιο της νόσου χρειάζονται ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης και φλεβοτονικά φάρμακα . Απαραιτήτως αεροβική δραστηριότητα και αθλήματα , με εξαίρεση την άσκηση με ελεύθερα βάρη διότι αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά και μεταβιβάζεται στα κάτω άκρα.

Η θεραπεία

Σήμερα με την εμπειρία που έχουμε στην μελέτη των φλεβικών παθήσεων και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μπορούμε να θεραπεύουμε τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με μεγάλη επιτυχία που ξεπερνά το 95%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το gold standard της θεραπείας αποτελούν οι αναίμακτες και ανώδυνες τεχνικές με κυρίαρχο το ενδοαυλικό laser συχνότητας 1470 nm. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται χωρίς νυστέρι με συνεχή καθοδήγηση υπερήχου και χωρίς Αφαίρεση-εκρίζωση των σαφηνών φλεβών.

Οι ανεπαρκούσες φλέβες πέριξ του άτονου έλκους συρρικνούνται με τη βοήθεια του laser αλλά και των ενέσεων με σκληρυντικό αφρό. Ομοίως και με τις υπόλοιπες παθολογικές φλέβες και όπου χρειάζεται εφαρμόζω και την μικροχειρουργική αναίμακτη τεχνική.

Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται στον ασθενή μια υψηλής ποιότητας αντιμετώπιση , βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής του, χωρίς πόνο, χωρίς ταλαιπωρία με 4-5 ώρες παραμονής στο νοσοκομείο. Στην περίπτωση ελκών αυτά θα επουλωθούν πολύ γρήγορα μετά την επέμβαση με laser.

Εφαρμόζοντας το ενδοαυλικό laser και τις άλλες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους από το 2006 και βοηθώντας χιλιάδες ασθενείς να θεραπευτούν , μπορώ να πω πως η επιστήμη ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, ελπίδα και πίστη .

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργό, τηλ.: 2107296277, 2105570852