Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Αντιδράσεις για τα διόδια Χαλκίδας-Σχηματαρίου


Τα διόδια θα τινάξουν την τοπική οικονομία της Χαλκίδας δηλώνει ο Δήμος. Την ίδια ώρα με επιστολή του, τονίζει πως δεν θα δεχτεί να μπει ο σταθμός των διοδίων.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Η εγκατάσταση αμφίπλευρου μετωπικού σταθμού διοδίων στο κλειστό αυτοκινητόδρομο Σχηματάρι- Χαλκίδα συναντά διαχρονικά πλέον την απόλυτη αντίθεση του Δήμου Χαλκιδέων καθώς και των κατοίκων και των φορέων της πόλης.

Ο νέος οδικός άξονας Σχηματάρι - Χαλκίδα έχει κατασκευαστεί με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ως δημόσιο έργο και η συμπερίληψή του στην σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή της Ιονίας Οδού είναι άδικη και καταχρηστική. Ο Δήμος Χαλκιδέων απαιτεί την τροποποίηση της σύμβασης και την εξαίρεση του οδικού άξονα Σχηματάρι- Χαλκίδα από την εν λόγω σύμβαση παραχώρησης.

Η τοπική οικονομία της πόλης υπόκειται ήδη στις ολέθριες συνέπειες της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης. Η αύξηση του κόστους πρόσβασης στην Χαλκίδα με την τοποθέτηση των διοδίων θα πλήξει την ήδη δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία.

Είναι απαξιωτικό για τους πολίτες της Χαλκίδας και της Εύβοιας, για τους άνεργους, για την φτωχοποιημένη από την κρίση ευβοϊκή κοινωνία, να υποχρεούνται να καταβάλουν το τίμημα των διοδίων για την κατασκευή ενός άλλου δρόμου στην Δυτική Ελλάδα την ίδια στιγμή που υποχρεώνονται να κινούνται στο φονικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας, στο χειρότερο οδικό δίκτυο της χώρας.

Τέλος, ακόμη και εάν δεν συνέτρεχαν οι παραπάνω λόγοι, η τοποθέτηση των διοδίων καθίσταται αδικαιολόγητη και παράνομη διότι δεν έχει εξασφαλιστεί η κατασκευή και λειτουργία ασφαλούς παράπλευρου οδικού δικτύου δηλαδή δεν υπάρχει η κρίσιμη προϋπόθεση για την λειτουργία διοδίων στο κλειστό αυτοκινητόδρομο Σχηματάρι- Χαλκίδα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων

• ΕΠΙΜΕΝΕΙ στην άρνησή του να δεχτεί την τοποθέτηση και λειτουργία διοδίων στο κλειστό αυτοκινητόδρομο Σχηματάρι -Χαλκίδα.

• ΚΑΛΕΙ την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης για την Ιονία Οδό και να αφαιρέσει τον οδικό άξονα Σχηματάρι – Χαλκίδα από αυτήν.

• ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ για μία ακόμη φορά να εμποδίσει στην πράξη την κατασκευή του νέου Σταθμού Διοδίων στον κλειστό αυτοκινητόδρομο Σχηματάρι – Χαλκίδας.

• ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙ τον Δήμαρχο να προβεί στις δέουσες ενέργειες σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, κινητοποιώντας τα μέσα του Δήμου, έτσι ώστε να αποτραπεί στην πράξη η τοποθέτηση των διοδίων.

• ΚΑΛΕΙ τους συλλογικούς φορείς της πόλης και κάθε δημότη να συμπαραταχθεί αγωνιστικά στις πρωτοβουλίες του Δήμου για την αποτροπή της τοποθέτησης των διοδίων.

eviavima.gr