Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ποια σημάδια δείχνουν ότι σας λείπει κάλιο;

Τι ξέρουμε για το κάλιο, εκτός του ότι το βρίσκουμε στις μπανάνες; Γιατί είναι τόσο χρήσιμο και πώς θα καταλάβουμε αν λαμβάνουμε αρκετό.


Κάθε φορά που ακούμε τη λέξη κάλιο, το μυαλό μας αυτόματα πηγαίνει στις μπανάνες. Το νόστιμο αυτό φρούτο είναι ίσως η πιο διάσημη πηγή καλίου. Ποιος είναι όμως ο ρόλος αυτού του μετάλλου στον οργανισμό μας;

Το κάλιο βοηθά στην καλή υγεία των μυών μας, τη ρύθμιση των υγρών του σώματος και ταυτόχρονα περιορίζει τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού. Συνεπώς, αν η διατροφή μας περιλαμβάνει αρκετό κάλιο, το νάτριο του αλατιού αποβάλλεται από το σώμα μας. Επιπλέον, το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε την κατανάλωση καλίου, μειώνοντας ταυτόχρονα το αλάτι στο φαγητό, περιορίζουμε τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 21%. Οι καλύτερες πηγές καλίου, όπως μπορείτε να υποθέσετε, είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Πώς θα καταλάβουμε, λοιπόν, αν καταναλώνουμε αρκετό κάλιο; Πώς μας δείχνει ο οργανισμός ότι έχουμε έλλειψη;


Είμαστε συνέχεια κουρασμένοι

Αν δεν νιώθετε ποτέ ότι έχετε ξεκουραστεί αρκετά, παρά το γεγονός ότι κοιμάστε σωστά, αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη καλίου. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας χρειάζεται κάλιο για να λειτουργήσει σωστά. Συνεπώς, αν νιώθετε κούραση και δεν μπορείτε να εξηγήσετε το γιατί, ίσως να οφείλεται στην έλλειψη καλίου.
Οι μύες μας είναι αδύναμοι και παθαίνουμε κράμπες

Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σύσπαση των μυών. Όταν, λοιπόν, τα επίπεδα καλίου μας είναι χαμηλά, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως μυϊκοί πόνοι και σπασμοί, ειδικά κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.
Νιώθουμε ζαλάδες

Τα επίπεδα καλίου μπορεί να αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και μια μεγάλη πτώση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πως είμαστε έτοιμοι να λιποθυμήσουμε. Δεν είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα, και υπάρχουν πολλοί παράγοντες, αλλά αν συμβεί είναι σημαντικό να μιλήσουμε με τον γιατρό μας.
Η αρτηριακή μας πίεση είναι αυξημένη

Χωρίς αρκετό κάλιο, τα αιμοφόρα αγγεία μας συσφίγγονται, και αυτό μπορεί να προκαλέσει υπέρταση. Επιλέον, πρέπει να προσέχετε για αρρυθμίες, καθώς η καρδιά επηρεάζεται άμεσα όταν η ισορροπία καλίου- νατρίου διαταράσσεται.
Νιώθουμε συνέχεια φουσκωμένοι

Όταν τα επίπεδα καλίου μας είναι πεσμένα, το σώμα μας προσπαθεί να ρυθμίσει τα επίπεδα του νατρίου, και σαν αποτέλεσμα μπορεί να αισθανθούμε πρήξιμο.