Γράφει η Φαίη Σαρίφη, Επικεφαλής Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών
Ως πυρετικοί, χαρακτηρίζονται οι σπασμοί που εκδηλώνονται στη βρεφική και παιδική ηλικία, κατά τη διάρκεια μίας εμπύρετης λοίμωξης (εξωκρανιακής).
Oι πυρετικοί σπασμοί είναι καλοήθεις και σχετικά συχνοί καθώς 5 στα 100 παιδιά, ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών, εμφανίζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο πυρετικών σπασμών. Οι σπασμοί, συνήθως, συμβαίνουν στην απότομη άνοδο του πυρετού και στο πρώτο 24ωρο. Αφορούν στο 17- 31% των περιπτώσεων στα παιδιά με θετικό οικογενειακό ιστορικό.
Συνήθως, είναι γενικευμένοι, με σπασμοδικές κινήσεις άνω και κάτω άκρων και/ή υπερτονία. Διαρκούν συνήθως 15 λεπτά. Οι τύποι των πυρετικών σπασμών διακρίνονται σε:
Απλούς (75%): Είναι γενικευμένοι, τονικοκλονικοί και έχουν διάρκεια λιγότερο από 10-15 λεπτά. Eμφανίζονται στο πρώτο 24ωρο του πυρετού και δεν επαναλαμβάνονται στη διάρκεια της ίδιας λοίμωξης. Δεν παρουσιάζουν νευρολογικά υπολείμματα μετά την κρίση.
Σύνθετους (25%): Μπορεί να είναι εστιακοί, μεγαλύτερης διάρκειας από 15 λεπτά. Ενίοτε σημειώνουν παραπάνω από ένα επεισόδιο στο ίδιο 24ωρο και ακολουθούνται από νευρολογικά υπολείμματα μετά την κρίση.
Γνωρίζουμε ότι οι σπασμοί είναι σύμπτωμα που φοβίζει και γι αυτό, αν το παιδί κάνει σπασμούς:
Μην πανικοβληθείτε και προσπαθήστε να καταγράψετε την ώρα έναρξης του επεισοδίου, ώστε να γνωρίζουμε την πραγματική του διάρκεια.
Ξαπλώστε το παιδί σε μέρος που να μην κινδυνεύει να τραυματιστεί.
Το κεφάλι πρέπει να τοποθετηθεί λίγο πιο κάτω από το υπόλοιπο σώμα του και να είναι γυρισμένο στα πλάγια, ώστε αν κάνει εμετό, να μην κινδυνεύει να πνιγεί.
Μην επιχειρείτε να του ανοίξετε το στόμα, έστω και με το δάχτυλό σας, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα τραυματιστεί, χωρίς να του προσφέρετε καμία ουσιαστική βοήθεια.
Μην του ρίχνετε νερό στο πρόσωπο και μην του κάνετε μαλάξεις ή τεχνητή αναπνοή.
Αν δεν του έχετε δώσει πρόσφατα αντιπυρετικό, βάλτε του αντιπυρετικό υπόθετο ή τυλίξτε το σε μία υγρή πετσέτα.
Μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο ή καλέστε ασθενοφόρο, ιδιαίτερα στο:
α) Πρώτο επεισόδιο.
β) Αν το παιδί είναι ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών.
γ) Αν το επεισόδιο έχει μεγάλη διάρκεια ή δεν σταματά.
Αν πρόκειται για δεύτερο ή τρίτο επεισόδιο, αδειάστε στο όρθο το περιεχόμενο του έτοιμου ειδικού κλύσματος (stesolid ή Diazepam), το οποίο θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί. Κυκλοφορούν σκευάσματα των 5mg ή 10mg, ανάλογα με το βάρος σώματος του παιδιού. (Aν είναι περίπου 10kg, αρκεί το ένα κλύσμα των 5mg, αν είναι περίπου 15kg, 1,5 κλύσμα των 5mg και αν είναι περίπου 20kg, προτείνεται 1 κλύσμα των 10mg ή 2 των 5mg, που είναι η μεγαλύτερη δόση που μπορεί να χορηγήσετε).
Οι πυρετικοί σπασμοί γενικά έχουν μικρή διάρκεια και μετά το κλύσμα (Διαζεπάμη), υποχωρούν σε 10 λεπτά. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο πυρετικών σπασμών που εμφανίζει το παιδί σας, ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρο, γιατί οι σπασμοί κάθε παιδιού με πυρετό υπάρχει περίπτωση να μην εμπίπτουν πάντα στις παραπάνω κατηγορίες και να μην αντιμετωπίζονται με τους ίδιους τρόπους.