Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Ικανοποιητική μέχρι στιγμής η πορεία των βαμβακοκαλλιεργειών στη Βοιωτία


Συστάσεις από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας για λιπάσματα και άρδευση.

Στο στάδιο της δημιουργίας εμφάνισης των χτενιών και σε μικρό ποσοστό λουλουδιών, των 15-20 πραγματικών φύλλων και σε ύψος περίπου 20-30 cm, βρίσκονται οι περισσότερες βαμβακοκαλλιέργειες στη Βοιωτία σύμφωνα με το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που καταρτίστηκε από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Βοιωτίας, σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ. και Π.Ε. Μαγνησίας για την αποτελεσματική φυτοπροστασία.

Οι σπορές στην Π.Ε. Βοιωτίας έγιναν σχεδόν κανονικά από 10 Απριλίου έως 10 Μαΐου ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις επανασπορών μέχρι 10 Ιουνίου αλλά δεν έχουν αναφερθεί πρώιμες σπορές, δηλαδή πριν τις 10 Απριλίου.

Γενικά, η μέχρι τώρα εξέλιξη των βαμβακοφύτων θεωρείται ικανοποιητική ενώ διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης των βαμβακοφύτων κατά τα πρώτα στάδια του φυτρώματος, λόγω έντονων βροχοπτώσεων σποραδικών χαλαζοπτώσεων, χαμηλών θερμοκρασιών (κυρίως το βράδυ) και υψηλών ποσοστών υγρασίας (>50%) από τα τέλη του Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου οπότε και στη συνέχεια σημειώθηκε καύσωνας.

Διαπιστώθηκε επίσης εμφάνιση πράσινου σκουληκιού σε περιοχές με υψηλά ποσοστά υγρασίας (Κεντρική και Εσωτερική Διώρυγα του Κωπαϊδικού πεδίου).

Η αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Βοιωτίας συστήνει στους παραγωγούς και για όλη την καλλιεργητική περίοδο, να κάνουν ορθολογική χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων, καθώς επίσης και της άρδευσης, τόσο όσο ως προς την ποσότητα νερού ανά άρδευση, όσο και ως προς τον αριθμό των αρδεύσεων.

Να σημειωθεί ότι η υπερβολική αζωτούχος λίπανση και η υπερβολική άρδευση, ευνοούν τη βλάστηση και το ύψος των φυτών, σε βάρος της παραγωγής καρποφόρων οργάνων και ταυτόχρονα καθιστούν τους φυτικούς ιστούς ευαίσθητους σε προσβολές εντόμων και ασθενειών.

Ακόμα συνιστάται η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης στις περιπτώσεις που για διαφόρους λόγους αυτό απαιτείται και την περίοδο αυτή ψεκασμοί εναντίον του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, όσο και εναντίον άλλων εχθρών (αψίδες, θρίπες, τετράνυγοι κ.α.).

Οι καλλιεργητές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην απόφαση νια εψαρμονή ψεκασμών και καλό είναι να προβαίνουν σε εφαρμογές μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς Γεωπόνους και πάντα με σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον.

Επίσης για προφύλαξη από ενδεχόμενες προσβολές από μύκητες εδάφους οι καλλιεργητικές εργασίες είναι το καλύτερο μέτρο αντιμετώπισής τους (σκαλίσματα μεταξύ των γραμμών κ.λ.π.).

Οι καλλιεργητές είναι απαραίτητο να επισκοπούν τις καλλιέργειες τους 2 φορές την εβδομάδα.

Για το πράσινο σκουλήκι μέχρι την πτώση των ανθέων και την έναρξη της καρπόδεσης, συνιστάται να προβαίνουν σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστώσουν πάνω από 6 έως 8 νεαρές προνύμφες (σκουλήκια μήκους μέχρι 1 εκ.) σε εκατό (100) φυτά, επιλεγμένα τυχαία από όλη την έκταση της φυτείας, ή εναλλακτικά, πάνω από 1 νεαρή προνύμφη, σε φυτά επί της γραμμής και σε μήκος 1 μέτρου. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή δεν συνιστάται η χρήση πυρεθροειδών εντομοκτόνων αλλά η χρήση σκευασμάτων του εντομοπαθογόνου βακίλου, diflubenzuron, chlorantraniliprole και emamectin.

Για το ρόδινο σκουλήκι στο στάδιο της ανθοφορίας, συνιστάται η διενέργεια ψεκασμού μόνο όταν διαπιστωθούν πάνω από 20 προσβεβλημένα άνθη (ροζέτες), σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων, από 5 τουλάχιστον αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την επιλογή των επεμβάσεων, σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής τους στις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς, που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας ενώ είναι απαραίτητο να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους και σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Πηγή : Viotianet.gr