Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Τα περίεργα της βάπτισης του Καλλικράτη junior



Τελέσθηκε το Σάββατο 14/4 η βάπτιση του νέου Καλλικράτη από τον Υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη. 

Το γεγονός έλαβε χώρα σε συνέντευξή του (στην Εφημερίδα των Συντακτών) και παρουσιάζει σημαντικές “ιδιομορφίες”.

Κατ’ αρχάς, ο κ. Σκουρλέτης παρέμεινε πιστός στην παράδοση ονοματοδοσίας που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χρησιμοποίησε ονόματα από ιστορικές προσωπικότητες της Ελλάδας στις αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε (Καποδίστριας, Καλλικράτης).

Μόνο που η ιστορική έμπνευση του νονού αποδείχθηκε εξαιρετικά περιορισμένη.Που χρόνος άλλωστε να ψάχνει κανείς την ελληνική Ιστορία για να βρει όνομα.
Αντέγραψε ή -πιο κομψά- εμπνεύστηκε από το όνομα της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης(www.kleisthenis.org ).
“Κλεισθένης” ονομάζεται η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων ΟΤΑ, “Κλεισθένη” βάπτισε και ο Υπουργός το νομοσχέδιό του.
Ευτυχώς δηλαδή που η πανελλήνια ένωση Δημάρχων ονομάζεται απλά με το αρκτικόλεξο ΚΕΔΕ χωρίς ιστορικό όνομα και αποφύγαμε τα χειρότερα.

Σημειώνεται πάντως ότι την ιδέα του -τόσο πρωτότυπου στον αυτοδιοικητικό χώρο- ονόματος, δώρισε στο νονό η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, η οποία και στο πρόσφατο περιφερειακό Συνέδριο στο Λαύριο πρότεινε να ονομαστούν “Κλεισθένης” «οι απαραίτητες, για να θωρακιστεί το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, μεταρρυθμίσεις, που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος».


Δεύτερη “ιδιορρυθμία” της βάπτισης, επιπλέον της εμφανούς καινοτομίας του ονόματος, υπήρξε το γεγονός ότι είδαμε μεν το όνομα, αλλά όχι ...το βαπτιζόμενο.

Ο Υπουργός, αποδεικνύοντας ότι προέχει η ουσία και όχι η επικοινωνία, μπορεί να μην πρόλαβε πριν το κοινό Συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ να οριστικοποιήσει το ν/σ, μερίμνησε και πρόλαβε την οριστικοποίηση του ονόματος.

Τι και εάν ν/σ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, τι και εάν υπάρχουν μόνο διαρροές που αυτοαναιρούνται.
Καθημερινά π.χ. διαρρέουν πληροφορίες για μείωση της θητείας Αιρετών, η οποία μπορεί και να μη μειωθεί.

Για μέγιστο αριθμό θητειών, που ίσως και να μην έχουν μέγιστο αριθμό.
Για νέα κριτήρια κατανομής των Κ.Α.Π., που ενδέχεται να είναι μόνο η σύσταση μιας νέας Επιτροπής που θα τα μελετήσει στο μέλλον.
Η δε απλή αναλογική τον τελευταίο καιρό θυμίζει περισσότερο ποτό σε άγνωστο μαγαζί παρά εκλογικό σύστημα, καθώς,όπως γράφεται, μπορεί να είναι ανόθευτη, μπορεί και …νοθευμένη, με δικλείδες κυβερνησιμότητας.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα κατατοπιστικό για τους Αιρετούς -που καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα από όλη τη Χώρα με αγωνία για το μέλλον της T.A. και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών- είναι ότι ο νονός, για κάποιο λόγο, πρόσθεσε μετά το όνομα και ένα Νούμερο:“Κλεισθένης 1”.

Ίσως για να έχει και αυτός, εκτός από την κα Δούρου, Υπουργός γαρ, κάποια συμβολή στη βάπτιση.

Ενδεχομένως και ως δοκιμασία πολύχρονης ψυχολογικής προετοιμασίας των Αιρετών για το “σίκουελ” που ευελπιστεί ότι θα αναγκαστούν, όπως τώρα, να παρακολουθήσουν, έστω και εάν η προβολή του επιμελώς σπρώχτηκε ήδη στο απώτερο μέλλον, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης…