Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θηβαίου Στρατηγού

και Πολιτικού του 4ου αιώνα π.χ. Επαμεινώνδα, που διοργάνωσαν η Τοπική Κοινότητα Λεύκτρων Δήμου Θηβαίων και ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Λεύκτρων .

Η προτομή, που τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στην πλατεία της κοινότητας, φιλοτεχνήθηκε από τον κορυφαίο γλύπτη και επί σειρά ετών καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη, με την ευγενική χορηγία του εφοπλιστή Ιακώβου Τσούνη και του Λευκτριώτη επιχειρηματία στον χώρο της υγείας Επαμεινώνδα Βρεττού.

Την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων χαιρέτισαν ο Μακαριώτατος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Στ. Ελλάδας Φανή Παπαθωμά, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λεύκτρων Χαράλαμπος Τσαραμπάρης, ο Αν. Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Γεώργιος Ζωγράφος, ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Λεύκτρων Σπύρος Παπαναστασίου και ο Ομότιμος Καθηγητής χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βασίλειος Γολεμάτης, με τη σημαντική συμβολή του οποίου έγινε πραγματικότητα η επιθυμία του Συλλόγου και της Κοινότητας για τη φιλοτέχνηση και τοποθέτηση της προτομής, σε ανάμνηση του νικητή της μάχης των Λεύκτρων (το 371 π.Χ.) και του άνδρα που άλλαξε τον πολιτικό χάρτη της αρχαίας Ελλάδας.

Για τις ημέρες και τα έργα του Επαμεινώνδα μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομές τιμητικών αναμνηστικών.