Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Λιγότερα αρνιά φέτος το Πάσχα, υψηλότερες τιμές;


Μειωμένη σε ποσοστό ίσως και άνω του 40% αναμένεται η φετινή παραγωγή αμνοεριφίων, καθώς λόγω του καταρροϊκού πυρετού έχει χαθεί μεγάλος αριθμός ζώων. Οι κτηνοτρόφοι θα πουλήσουν ακριβότερα στους εμπόρους και το ερώτημα που τίθεται είναι αν η τελική τιμή που θα φτάσει στον καταναλωτή θα είναι υψηλότερη από πέρυσι....

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρη Καμπούρη, λόγω αυτής της κατάστασης αλλά κι εξαιτίας των οικονομικών ζημιών που υφίστανται από τις ζωονόσους, οι κτηνοτρόφοι δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση να διαθέσουν το προϊόν τους στους εμπόρους σε τιμή κάτω των 6,6 ευρώ/κιλό - αυξημένη κατά ένα ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

«Δεν μας φτάνουν οι ζωονόσοι (καταρροϊκός πυρετός και ευλογιά) που αφανίζουν το ζωικό μας κεφάλαιο, έχουμε και το κόστος εκτροφής να βαίνει ολοένα και μεγαλύτερο», είπε ο κ. Καμπούρης. «Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να πληρώσουν τα 'σπασμένα' οι καταναλωτές, απλώς θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε άλλο πια να βγαίνουμε εμείς ζημιωμένοι. Έμποροι και κρεοπώλες θα πρέπει να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους και έτσι καθένας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΠΕΚ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, αλλά και τις «πονηρές» διαφημίσεις, καλώντας τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους.

Να απορροφήσουν την αύξηση καλεί τους εμπόρους η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

Τη δυνατότητα των λιανεμπόρων να απορροφήσουν την αύξηση της τιμής που θα πουλήσουν οι παραγωγοί εξαιτίας των ασθενειών και του βαρύ χειμώνα υπογράμμισε η πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, μιλώντας στο koutipandoras.gr. H Ιωάννα Καρανδινάκη τόνισε πως "οι λιανέμποροι μπορούν να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους για να μη λείψει το αρνάκι από το πασχαλινό τραπέζι".  kafeneio-gr.