Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Καίει" το πετρέλαιο θέρμανσης

http://www.zougla.gr/money/article/kei-to-petreleo-8ermansis-1375321

Ακριβότερο θα είναι εφέτος το πετρέλαιο θέρμανσης λόγω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιβάρυνση θα φθάσει τα 6 λεπτά/λίτρο.

Μπορεί να μένουν μόλις 15 ημέρες μέχρι την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσα χρήματα θα δοθούν στους δικαιούχους και ποιοι τελικά θα δικαιούνται το επίδομα​
Πρακτικά, μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί να καταβάλει τουλάχιστον 72 ευρώ για έναν τόνο προκειμένου να ζεσταθεί. Πρόκειται για μια από τις νέες επιβαρύνσεις οι οποίες έρχονται τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, όπως αυτά αναγράφονται στο τρίτο μνημόνιο. Η τελική τιμή αγοράς συνδέεται άμεσα με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ωστόσο σημαντικό ρόλο έχει και το επίδομα θέρμανσης για το οποίο όμως ακόμα το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση σχετικά με τα κριτήρια που θα ισχύσουν εφέτος. Μπορεί να μένουν μόλις 15 ημέρες μέχρι την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσα χρήματα θα δοθούν στους δικαιούχους και ποιοι τελικά θα δικαιούνται το επίδομα.
Χωρίς τη σχετική απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα δεν μπορεί να ξεκινήσει. Στην καλύτερη περίπτωση για τους καταναλωτές, το επίδομα θα δοθεί όπως και πέρυσι: «κουτσουρεμένο» κατά 50%

Εισοδηματικά κριτήρια

Εφόσον το επίδομα ισχύσει, τότε το τελικό κόστος για τους δικαιούχους θα διαμορφώνεται περίπου στα 60-65 λεπτά ανά λίτρο (σ.σ. το επίδομα διαμορφώθηκε πέρυσι στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο ενώ το τελικό ύψος εξαρτιόταν και από την περιοχή της κατοικίας).

Μετά το ψαλίδισμα που έπεσε πέρυσι στο επίδομα θέρμανσης, τα κριτήρια χορήγησής του έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Το περιουσιακό κριτήριο, ανέρχεται πλέον στις 100.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο.

Τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο είναι δεδομένο ότι θα πωλείται ακριβότερα σε σχέση με το κλείσιμο της περυσινής χρονιάς, θέλουν να εκμεταλλευτούν οι εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου καθώς, αντίθετα με το πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο υπήρξε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.