Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Προβλήματα στους πνεύμονες που προκαλούν πόνο στο στήθος



Οι διαταραχές των πνευμόνων μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν βήχα, συριγμό, δύσπνοια, σφίξιμο και πόνο στο στήθος. Κάποια απ’ αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε προβλήματα των πνευμόνων.

Τέτοια μπορεί να είναι η πίεση στο στήθος, ο πόνος και το σφίξιμο που μπορεί να τα θεωρήσει κάποιος κατά λάθος ως συμπτώματα καρδιακής προσβολής, διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων ή γαστρεντερικές διαταραχές.

Ο πόνος στο στήθος που οφείλεται σε διαταραχές του πνεύμονα μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αιμόπτυση ή από έναν γαλαζωπό αποχρωματισμό των χειλιών και του δέρματος.

Οι πνευμονικές παθήσεις που προκαλούν πόνο στο στήθος μπορεί να είναι παροδικές ή χρόνιες και βιώνονται ως ένας εντοπισμένος ή γενικευμένος πόνος.

Χρόνιος βήχας
Η λειτουργία του βήχα είναι να καθαρίσει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς από ξένες ή ερεθιστικές ουσίες, καθώς με τον τρόπο αυτό προστατεύει τους πνεύμονες. Ο βήχας μπορεί να καθαρίσει τη βλέννα ή το φλέγμα ή εισπνεόμενα σωματίδια. Ωστόσο, όταν οι πνεύμονες έχουν φλεγμονή, τα αντανακλαστικά του βήχα ενεργοποιούνται προκαλώντας χρόνιο βήχα. Ο σοβαρός, χρόνιος βήχας μπορεί να καταπονήσει τους μύες του στήθους, προκαλώντας πόνο.

Πνευμονία
Ο πόνος στο στήθος συχνά προκαλείται από πνευμονία που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους πνεύμονες, καθώς και στον υπεζωκότα (ημιδιαφανής υμένας που καλύπτει τους πνεύμονες) ή τις μεμβράνες που καλύπτουν τους πνεύμονες, γεγονός που οδηγεί σε έντονο πόνο και ευαισθησία στο στήθος, ειδικότερα όταν κάποιος προσπαθεί να πάρει βαθιά αναπνοή. Μια πνευμονική λοίμωξη του υπεζωκότα ονομάζεται πλευρίτιδα και χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στο στήθος κατά την εισπνοή και παύση του πόνου κατά την εκπνοή. Η πνευμονία συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και αντι-ιικά, καθώς και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Πνευμοθώρακας
Ο πνευμοθώρακας είναι μια κατάσταση κατά την οποία αέρας εισέρχεται στην υπεζωκοτική κοιλότητα γύρω από τους πνεύμονες και προκαλεί την πλήρη ή μερική κατάρρευση του πνεύμονα, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή, καθώς και πόνο και πίεση στο στήθος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από τραύμα ή τραυματισμό στο στήθος, όπως ένα χτύπημα με ένα αμβλύ αντικείμενο ή ένα βαθύ τραύμα στο στήθος. Ο πνευμοθώρακας μπορεί επίσης να προκληθεί όταν ο αέρας που εισέρχεται στους πνεύμονες βρίσκεται σε υψηλότερη πίεση από την ατμοσφαιρική πίεση. Αυτός ο τύπος ονομάζεται πνευμοθώρακας υπό τάση, είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση και εμφανίζεται συνήθως στις καταδύσεις ή σε ορειβατικά ατυχήματα. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic οι πιο συχνές αιτίες πνευμοθώρακα περιλαμβάνουν ασθένειες όπως η φυματίωση, η πνευμονία, ο καρκίνος του πνεύμονα και διαταραχές που οφείλονται στο κάπνισμα.

Καρκίνος του πνεύμονα
Το κάπνισμα προκαλεί σχεδόν όλες τις περιπτώσεις πρωτοπαθούς καρκίνου του πνεύμονα, οι οποίες είναι αυτές που προέρχονται από τους πνεύμονες και δεν εξαπλώνονται σ’ αυτούς από άλλα σημεία του σώματος. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο στήθος, καθώς οι μάζες των καρκινικών κυττάρων πιέζουν το θωρακικό τοίχωμα και άλλα όργανα. Αυτό πόνος μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος και γενικός ή εντοπισμένος. Η θεραπεία περιλαμβάνει την αφαίρεση του λοβού που έχει επηρεάσει ο καρκίνος μαζί με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
medinova